Merrill Lynch boekt miljarden af

Merrill Lynch heeft 7,9 miljard dollar (5,5 miljard euro) moeten afboeken op de eigen portefeuille met door hypotheken gedekte obligaties.

„Waar het op neerkomt is dat wij het bij het verkeerde eind hadden door ons bloot te stellen aan subprime”, zegt bestuursvoorzitter Stan O’Neal van Merrill Lynch. Met ‘subprime’ bedoelt hij risicovolle hypotheken voor minder kredietwaardige huiseigenaren. „Niemand, niemand is meer teleurgesteld in de resultaten dan ik.”

De bekendmaking van deze resultaten gisteren heeft de omvang van de Amerikaanse krediet- en huizencrisis beter zichtbaar gemaakt. Dat werd versterkt door nieuwe gegevens over dalende huizenprijzen en teruglopende woningverkopen, en de aankondiging van een grote ontslagronde bij Bank of America.

In het derde kwartaal leed Merrill Lynch 2,3 miljard dollar verlies, tegen een winst van 3 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Het is het eerste verlies van de bank in zes jaar. Analist C. Petersen van Atlantic Equities in Londen beoordeelde de verliezen volgens persbureau Reuters als „vrij spectaculair”. Volgens haar laat het zien dat de bank op agressieve wijze risico’s heeft genomen en dat bestuurders daarop „slordig” controle hebben gehouden.

Bank of America maakte gisteren bekend 3.000 banen te schrappen bij de investeringspoot van de bank. Ook het hoofd van die afdeling, Gene Taylor, vertrekt.

Landelijke makelaarsvereniging NAR maakte gisteren nieuwe cijfers bekend over de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal verkochte woningen is vorige maand met 8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat aantal, 5 miljoen huizen, is het laagste sinds 1999.

Het aantal te koop staande woningen is nog nooit zo hoog geweest in de VS. Als er geen nieuwe woningen op de markt zouden komen en het huidige verkooptempo zou aanhouden, dan zou het 10,5 maand duren voordat alle nu aangeboden huizen van eigenaar zijn verwisseld.

Ook de gemiddelde huizenprijs is verder gedaald. Die lag in september 4,2 procent lager dan in september vorig jaar. Volgens de makelaarsorganisatie was de slechte maand september een reactie op augustus, toen beurzen wereldwijd op verlies stonden. Bovendien toonden hypotheekverstrekkers zich in augustus kritischer dan voorheen ten opzichte van potentiële kopers met een risicovolle kredietgeschiedenis.

In reactie op de berichten van Merrill Lynch en over de huizenmarkt sloten de bekendste beursindices op Wall Street met een minimaal verlies. De Dow-Jonesindex verloor 0,01 procent, de Nasdaq sloot 0,9 procent lager.

Merrill Lynch: pagina 17

Dossier kredietcrisisop nrc.nl/economie