Meer minimaantjes in Saturnusring

rotterdam, 25 okt. In het buitenste deel van de hoofdring van Saturnus zijn opnieuw structuren gevonden die wijzen op de aanwezigheid van (onzichtbare) minimaantjes, zo meldt een internationale groep astronomen vandaag in Nature. Het gaat om acht propellervormige structuren die geconcentreerd zijn in een smalle gordel op 130.000 kilometer van de planeet. De `propellers`, gevonden op opnamen van de Saturnusverkenner Cassini, zijn locale dichtheidsvariaties in het ringmateriaal die ontstaan door de aantrekkingskracht van onzichtbare objecten van zo`n 60 tot 140 meter diameter. In de gehele gordel zouden er wel duizenden zitten. Zij zijn waarschijnlijk ontstaan door het uiteenvallen van één grotere maan. En dat ondersteunt weer de theorie dat ook de gehele ring van Saturnus in de loop van miljoenen tot misschien wel miljarden jaren is ontstaan door het uiteenvallen van meerdere satellieten.