...Maar ja, waar vind je zulke mannen nog?

Hoger opgeleide moslima’s willen trouwen met hoger opgeleide moslims.

Die zijn er bijna niet. En dan zijn ze nog traditioneel ook.

Samira el Kandoussi (28) is bewust single. Ze trekt geen hippe spijkerbroek aan, doet haar hoofddoek niet strakker, loopt niet op hoge hakken. Ze heeft geen trek in een concurrentieslag om die ene, hoogopgeleide super-Marokkaan. Je mag die gozer hebben, zegt ze tegen andere single-Marokkaanse vrouwen. „Ik doe niet mee.”

Hoog opgeleide vrouwen zullen de komende jaren moeite hebben een partner te vinden, staat in het boek Liefde à la Carte dat vandaag uitkomt, maar hoog opgeleide moslima’s krijgen het nóg moeilijker.

Marokkaanse en Turkse vrouwen zijn steeds beter opgeleid. Ze willen, net als autochtone vrouwen, het liefst een gelijk of hoger opgeleide man. En vaker nog dan autochtone vrouwen willen ze een baan en gezin combineren.

Maar Marokkaanse mannen, zegt Samira el Kandoussi, zijn zo schizofreen als wat: „Ze willen een vrouw met een eigen mening, maar die mag ze niet in het openbaar geven. Ze willen een stoere vrouw, maar ze moet nog wel thuis wonen. En ze willen een mooie, sexy vrouw, maar ze moet wel nog maagd zijn.”

Samira el Kandoussi is gelovig, zdraagt een hoofddoek, maar woont alleen. De gemiddelde Marokkaanse man, zegt ze, trekt dat niet. „Ook niet de hoger opgeleide. Uiteindelijk willen ze een vrouw die zorgt. Net als hun moeder deed.”

Hayat Elbouk (27) is getrouwd, maar zag om zich heen dat het haar vriendinnen niet lukte. Dus richtte ze anderhalf jaar geleden Buro Oulfa op, een relatiebemiddelingsbureau voor moslims. Het was hard nodig, zegt ze, „andere relatiebureaus hebben te weinig aanbod van moslims.”

De meeste islamitische vrouwen willen een islamitische man, zegt Hayat Elbouk. „Vanuit ons geloof is dat ook een must.” En niet alleen traditionele moslims, ook liberale moslims denken zo. „De islam is een heel praktiserend geloof. Vijf keer per dag bidden, halal eten, vasten tijdens de ramadan – als je daar niet van huis uit aan gewend bent, is dat lastig.”

Bij Buro Oulfa staan meer vrouwen dan mannen ingeschreven. De druk van de familie om te trouwen is op vrouwen veel groter dan op mannen, zegt Hayat Elbouk. „Moslimmeisjes mogen best doorstuderen, maar die man is het belangrijkste.”

Hayat Elbouk heeft veel goed opgeleide, moderne moslima’s in haar portefeuille en maar weinig geschikte huwelijkskandidaten voor hen. „Vrouwen van in de dertig willen graag een man die een paar jaar ouder is, met een goede opleiding. Maar veel mannen van die leeftijd of wat ouder zijn hier vaak later naar toe gekomen. Ze werken als heftruckchauffeur of schoonmaker. Ze spreken de taal onvoldoende.”

Buro Oulfa en R&S producties organiseerden afgelopen weekeinde het Islamic Single Event, een singleparty voor moslims: ‘Jij bent single, islamitisch en je wilt met de juiste nija (intentie) iemand ontmoeten? Dan bieden wij je een unieke avond waarbij gezelligheid en ontmoeting centraal staan in een ongedwongen sfeer.’

De avond wordt gehouden in het dorpshuis van Cothen, vlakbij Wijk bij Duurstede. Ook Samira el Kandoussi is er. Ze draagt een column voor over de voordelen van single zijn.

In de zaal zitten zo’n tachtig vrouwen aan ronde tafels met waxinelichtjes erop. Niet meer dan een stuk of twintig mannen hangen aan de bar. De aanwezigen komen uit heel het land: Rotterdam, Den Bosch, Barneveld, Groningen. Bij binnenkomst trekt iedereen een nummertje.

Die nummertjes worden vervolgens gematcht. „Mevrouw nummer 90”, klinkt het, waarna een vlotte Marokkaanse van een jaar of dertig met ‘meneer nummer 12’ naar een ander vertrek gaat, de chatruimte. De vriendin met wie ze gekomen is, Battoul Rachak (31), blijft aan de tafel zitten.

Battoul Rachak (zes jaar oud toen ze naar Nederland kwam) heeft gestudeerd, net als haar zussen. Ze werkt nu bij een werving- en selectiebureau. Ook is ze PvdA-raadslid, in Zaltbommel. Haar vriendin, vertelt ze, heeft zes zussen en een broer. Alle meiden hebben gestudeerd, die ene jongen niet. „Mannen zijn meer van ‘lang leve de lol’. Aan een vrouw komen ze wel, denken ze.”

Haar ouders, maar ook de ouders van haar vriendin, zien het liefst dat ze thuiskomen met een Marokkaanse man. Ze hebben een baan, een huis en een auto maar, vraagt hun moeder dan: ‘wanneer ga je trouwen?’ Battoul Rachak: „En zo simpel ligt dat niet. Je wilt een lieve man, maar hij moet ook intelligent zijn én matchen met jouw achtergrond.”

Vroeger kwamen mannen naar je huis om je hand te vragen, zegt ze. „Maar die tijden zijn voorbij. Je moet erop uit.” Voor de disco vindt Battoul Rachak zich „iets te oud”, en bovendien: daar ontmoet je niet de mannen met de juiste intentie. Waar dan wel? „We hoopten hier, op deze singleparty.”

De vriendin van Battoul Rachak, ‘mevrouw nummer 90’, komt terug van haar date. „Er kwam niets uit die jongen.” Ze lachen. Ook de date die Battoul Rachak krijgt, valt tegen. „Die man sprak alleen over zijn ex.” Er waren veel te weinig mannen, zeggen ze aan het eind van de avond.

En Samira el Kandoussi? Hoe wil zij zonder zich in te spannen aan zo’n schaarse man komen? Ze lacht. „Ik geloof in Allah. Als hij wil dat er iets gebeurt, zal het gebeuren.”