Liever mens of robot?

The Invasion. Regie: Oliver Hirschbiegel. Met: Nicole Kidman, Daniel Craig. In: 30 bioscopen. *** PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. The Invasion,” distributed by Warner Bros. Barius, Claudette;SMPSP

The Invasion. Regie: Oliver Hirschbiegel. Met: Nicole Kidman, Daniel Craig. In: 30 bioscopen. ***

Net zoals de drie eerdere filmversies van Jack Finney’s sciencefictionklassieker The Body Snatchers (1955) is ook The Invasion een product van zijn tijd. Het verhaal: aardbewoners die in aanraking zijn geweest met van een andere planeet afkomstige mysterieuze sporen worden besmet door een ‘virus’ dat hun identiteit wist, waarna buitenaardse wezens hun lichamen overnemen. Ze zijn te herkennen aan hun langzame, zombieachtige bewegingen en emotieloze blik.

Het Hollywooddebuut van de Duitse regisseur Oliver Hirschbiegel (Der Untergang) ging niet van een leien dakje. Delen van de film werden opnieuw gefilmd door een andere regisseur. Er zijn verwijzingen naar Irak en Darfur met als curieuze vraag wat we liever hebben: gewelddadige inborst van de mens of vredelievende, maar robotachtige wezens zonder menselijkheid.