Lagere winst en minder olie en gas voor Shell

Tankstation van Shell in Belmont in de Amerikaanse staat Californië. Shell slaagt er niet langer in de hogere olieprijs een op een door te berekenen in de benzineprijzen. Foto AP Nick Eghdami works at his Shell gas station in Belmont, Calif., Tuesday, Aug. 21, 2007. Eghdami is one of nearly two dozen gas station owners in California filed a class-action lawsuit Tuesday against Shell Oil Co., Chevron Corp. and Saudi Refining Inc., claiming the companies conspired to fix prices for 23,000 franchise owners nationwide. (AP Photo/Paul Sakuma) Associated Press

Minder winst en minder olie en gas. De kwartaalcijfers van Shell vanmorgen maakten duidelijk dat ook het Nederlands-Britse energieconcern last heeft van de problemen in de mondiale olie- en gassector.

De energiegigant boekte het afgelopen kwartaal een winst van 6,4 miljard dollar (4,5 miljard euro), een daling van 6 procent vergeleken met de 6,9 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De winstdaling was verwacht en volgt het patroon van buitenlandse rivalen. Veel energiebedrijven die niet in overheidshanden zijn hebben last van een dalende productie omdat het lastiger wordt olie en gas te vinden en de landen waar de grondstoffen zich bevinden een steeds groter deel van de opbrengsten eisen. De hogere kosten die worden gemaakt bij het vinden en oppompen van olie en dalende marges op olieraffinage kunnen niet worden goedgemaakt door de hogere olieprijs, zo bleek vandaag bij de resultaten van Shell. Eerder maakte het Britse BP een forse winstdaling bekend.

Bij Shell was het met name de divisie olieproducten waar de winst daalde. Dit kwam door de dalende marges van de raffinaderijen die van olie onder meer benzine en kerosine maken. De winstdaling was iets minder groot dan analisten hadden verwacht, maar aandeelhouders reageerden enigszins teleurgesteld. Rond het middaguur noteerde het aandeel 0,4 procent lager.

De winst van de voor Shell belangrijke divisie exploratie en productie (die olie zoekt en oppompt) daalde dit kwartaal met 6 procent als gevolg van hogere kosten en een dalende productie. De divisie vond 4 procent minder olie ten opzichte van het derde kwartaal in 2006. Shell pompte in de afgelopen drie maanden 3,1 miljoen vaten olie-equivalent per dag op. De productiedoelstelling voor 2007 (tussen de 3,3 en 3,5 miljoen vaten) bleef wel gehandhaafd.

Shell heeft problemen met het op peil houden van de productie, een gevolg van lage investeringen in de jaren negentig. Momenteel is het betrokken bij een aantal grote projecten die rond 2012 de productie moeten vergroten. Het stuit wel op complicaties. Shell heeft een belang van 18,5 procent in het grote Kashaganveld in Kazachstan, maar de regering aldaar probeert een groter belang voor haar nationale energiekampioen KazMunaiGaz af te dwingen, ten koste van andere investeerders. In het Sachalin-project voor de kust van Siberië moest Shell om een soortgelijke reden eerder al een deel van zijn belang in het veld aan het Russische Gazprom verkopen.