Kinderhandel met voodoo-dwang

De politie heeft gisteren een twintigtal verdachten van internationale handel in minderjarige asielzoekers uit Nigeria opgepakt . In Nederland zijn dertien arrestaties verricht, de rest in de VS, Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Spanje, volgens het Openbaar Ministerie. De organisatie heeft vermoedelijk jarenlang op grote schaal kinderen, vooral meisjes, van Nigeria naar Nederland gebracht, om ze daarna elders in Europa tot prostitutie te dwingen. Eerst moesten de minderjarigen in Nigeria een voodoopriester beloven een ‘schuld’ terug te betalen. Daarna kregen ze valse reisdocumenten, vliegtickets en instructies voor het aanvragen van asiel op Schiphol. In Nederland werden de kinderen in open opvangcentra geplaatst, waardoor de organisatie ze kon controleren. Het rechercheonderzoek begon een jaar geleden. Uit een inventarisatie van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat sinds januari 2006 ongeveer 140 minderjarige Nigeriaanse asielzoekers spoorloos zijn. (ANP)