Juridische blokkade bierovername

Bierbrouwer Scottish & Newcastle zegt dat concurrent Carlsberg de afspraken schendt over hun gezamenlijke belang in een derde brouwer, Baltic Beverages Holding (BBH). Het conflict bemoeilijkt de overname van Scottish & Newcastle door het duo Carlsberg en het Nederlandse Heineken.

Gisteren liet het Britse Scottish & Newcastle in een brief aan Carlsberg weten dat de Denen de overeenkomst over BBH op een paar punten schendt. Beide bedrijven hebben via een joint venture een belang van 50 procent in de Russische marktleider. Volgens Scottish & Newcastle zou Carlsberg bij beëindiging van die joint venture eerst zijn aandelen in BBH moeten aanbieden aan de Britse brouwer. Vanochtend heeft Carlsberg de beschuldigingen afgewezen. „Carlsberg gelooft dat de gemaakte claims elke grond missen”, aldus de Deense brouwer in een verklaring.

Vorige week maakten Heineken en Carlsberg bekend dat ze mogelijk een overnamebod uitbrengen op Scottish & Newcastle. De Denen en Nederlanders praten al enige tijd over de mogelijkheid, maar de bedrijven werden door de autoriteiten van de Londense effectenbeurs gedwongen hun plannen bekend te maken, omdat de koers van Scottish & Newcastle in korte tijd sterk opliep. Na de overname van Scottish & Newcastle zou Carlsberg onderdelen van de Britse brouwer inlijven, waaronder BBH en divisies in onder andere Frankrijk, Griekenland. BBH boekt hoge omzet- en winstgroei in Rusland.

Het belangrijkste deel van Scottish & Newscastle dat na een overname in handen van Heineken zou vallen, zouden de Britse belangen zijn. Scottish & Newcastle is nu marktleider in Groot-Brittannië, met merken als Foster’s, Kronenbourg 1664 en cidermerk Strongbow. Verder zou Heineken de onderdelen in kleinere Europese markten krijgen, zoals Finland en Portugal en belangen in Azië.

Mocht Scottish & Newcastle het conflict juridisch winnen, dan verdwijnt voor Carlsberg het belangrijkste argument om samen met Heineken de Britse brouwer over te nemen. Heineken geeft geen commentaar op het conflict tussen Carlsberg en Scottish & Newcastle.

Breaking views: pagina 18