Jan Wolkers in A`dam gecremeerd op de Nieuwe Ooster

AMSTERDAM. Beeldhouwer, schilder en schrijver Jan Wolkers is gistermiddag in Amsterdam gecremeerd. De uitvaart van de vrijdag overleden 81-jarige schrijver trok, behalve 150 familieleden en vrienden, ook fotografen en cameraploegen. In de aula van de Nieuwe Ooster zaten onder meer schrijvers als Hugo Claus en Remco Campert, politici als Hans van Mierlo en minister Ronald Plasterk, en Turks fruit- coryfeeën Rutger Hauer en Monique van de Ven. In twee grote partytenten achter de aula volgden enkele honderden andere belangstellenden de uitvaartdienst op de televisie. De plechtigheid begon om iets over half vier, met de `Air` van Wolkers` lievelingscomponist Bach en een introductie van Wolkersbiograaf Onno Blom. Daarna klonk de kenmerkend-nasale kraakstem van de overledene zelf die het gedicht Winterslaap declameerde uit zijn Drieluik van herinnering en dood, waarin Wolkers zijn eigen dood na het eten van `een boterham met dubbel jam` voorspelde. Plasterk gaf in een Goethe-citaat de omschrijving van het multitalent: `Viel Personen sind in dir gestorben, Und du hast sie alle gut gespielt.`