IOC maakt zich zorgen over lucht in Peking

Peking kampt met zware luchtvervuiling. Dat baart het Internationaal Olympisch Comité zorgen, want over minder dan een jaar beginnen de Spelen.

Luchtvervuiling als belangrijkste agendapunt op een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het is een primeur. Maar nu de belangrijkste leden van het IOC voor de op twee na laatste keer Peking bezoeken om er de voorbereiding op de Olympische Spelen in kaart te brengen, is de luchtkwaliteit hun voornaamste zorg. De openingsceremonie van de Spelen is op 8 augustus volgend jaar.

Uitgerekend na een paar heldere dagen lag er dinsdag opnieuw een dikke laag smog over Peking, op de eerste dag van de IOC-inspectie onder leiding van de Nederlander Hein Verbruggen. De Pekingse smog is een mengsel van ozon, NOq, fijnstof, zwavelverbindingen en roet. De vervuilingsgraad van de stadslucht is soms vijf keer hoger dan de aanbevolen veiligheidsconcentratie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Doorgaans maakt het IOC zich in aanloop naar de Spelen vooral zorgen over de bouw van de stadions. In Athene waren in 2004 de ochtend van de opening timmerlieden nog druk aan het werk in het stadion. Dat zal in Peking niet het geval zijn, met 36 van de 37 stadions al helemaal klaar. Het Olympisch Stadion met 91.000 zitplaatsen, ondertussen al bekend als ‘het vogelnest’, zal in maart af zijn. Verbruggen was gisteren nog vol lof over de faciliteiten en de werklust van de Chinezen, en prees tegenover het persbureau AP het mooie nieuwe complex in Hongkong voor de paardensport, waar de inspectiecommissie maandag al op bezoek was geweest. „De Chinezen hebben topinfrastructuur gebouwd voor de Spelen”, aldus Verbruggen.

Met de infrastructuur komt het dus zeker goed, maar de milieuaspecten zijn wel een onderwerp van zorg. Het IOC kreeg vanochtend van Eric Falt, hoofd van het sport- en milieuprogramma van de Verenigde Naties, uitleg over de inspanningen van Peking om van het vierjaarlijkse evenement de eerste ‘groene’ Spelen te maken. Dat gebeurde bij de opening van een tweedaags congres over sport en milieu in Peking. „Peking heeft al ontzettend veel gedaan om de milieuverontreiniging terug te dringen, maar het zal de stad niet lukken om voor de Spelen de luchtkwaliteit sterk te verbeteren”, aldus Falt. Peking investeert 8,5 miljard euro in het ‘groene’-Spelen project.

Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC, heeft eerder al zijn twijfels geuit over sporten in Peking. „Als we evenementen moeten uitstellen omdat de gezondheid van atleten in gevaar komt, zullen we niet aarzelen dat te doen”, zei hij twee maanden geleden tegen de Franse krant Le Monde.

De Chinese overheid is zich zeker van het probleem bewust. Lokale media berichten bijna dagelijks over de inspanningen van zowel de overheid als het organiserende comité BOCOG om de luchtkwaliteit te verbeteren. Even was er zelfs sprake van het sluiten van bedrijven voor en tijdens de Spelen, maar dat is ontkend door Liu Qi, de secretaris-generaal van de Communistische Partij in Peking.

De luchtkwaliteit wordt steeds strenger bewaakt en de overheid nam al maatregelen, zoals autoloze zondagen. Maar in de stad van 17 miljoen mensen komen er dagelijks ongeveer duizend auto’s bij. Ook de zware infrastructuurwerkzaamheden die nodig waren voor de Spelen, samen goed voor een investering van bijna 30 miljoen euro, zorgen voor extra vervuiling. Ook tijdens een test deze zomer om 1 miljoen wagens vier dagen lang de toegang tot de stad te verbieden, bleef de lucht vervuild.

Peking hoopt dat de nieuwe metro, die klaar is vlak voor de Spelen, een deel van het fileprobleem oplost. Ook volgend jaar augustus wil de stad het autoverkeer gedeeltelijk verbieden, om evenementen in de open lucht zoals atletiek en het olympisch voetbaltoernooi zo gezond mogelijk te laten verlopen.

Vooral voor de marathonlopers is de luchtkwaliteit een issue. Kamiel Maase, die zich afgelopen weekeinde plaatste voor deelname aan de Spelen, verkende eind vorig jaar al eens het parcours. Hij deed dat met een mondkapje, speciaal ontworpen voor atleten die in zwaar verontreinigde steden inspanningen moeten leveren. „Ik heb ook een training gedaan zonder kapje, het verschil was duidelijk merkbaar. Mijn keel was droger en mijn luchtwegen raakten naar verloop van tijd in grotere mate geïrriteerd”, zei Maase toen.