Hongarije helpt bij missie in Uruzgan

Hongarije is bereid troepen te leveren aan de door Nederland geleide militaire NAVO-missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Deelname van Hongarije zou het besluit van Nederland om de aanwezigheid in het zuiden van Afghanistan na 1 augustus volgend jaar te verlengen weer een stap dichterbij brengen.

Ook Frankrijk overweegt opleidingseenheden naar het zuiden te sturen, zo bleek gisteren in Noordwijk waar de NAVO-ministers bijeen zijn. Mogelijk zouden er bovendien gevechtstroepen beschikbaar worden gesteld. Frankrijk wil in dat geval wel dat er een sterker accent komt te liggen op de opbouwkant van de militaire missie.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zei „te hopen en te verwachten” dat Nederland zal beslissen om in Afghanistan te blijven. Eerder op de dag had zijn Nederlandse collega Eimert van Middelkoop een dringend beroep op de andere defensieministers gedaan om Nederland in Uruzgan te komen helpen. Een hoge Amerikaanse diplomaat zei te verwachten dat enkele landen Nederland zullen komen assisteren. Zelf wilde Van Middelkoop zich gisteren niet uitlaten over concrete toezeggingen. Hij zei slechts dat hij „een goed humeur” had.

Het Hongaarse aanbod betreft ongeveer 50 militairen. Eerder boden Georgië (200 militairen) en Slowakije (50 militairen) al personele steun aan. Nu zitten de circa 1.700 Nederlandse manschappen met een contingent van 900 Australiërs in het zuiden van Afghanistan. Nederland wil in elk geval het aantal militairen in Uruzgan na 1 augustus volgend jaar terugbrengen, als het huidige mandaat afloopt. Voor Nederland is daarnaast van belang dat meer landen direct betrokken worden bij de operatie in Uruzgan. In de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie is de kwestie inmiddels politiek afgedekt op voorwaarde dat Nederland steun krijgt van andere landen en dat er ook meer aandacht komt voor de opbouwkant van de missie, zo melden bronnen in Noordwijk.