Hoe moet dat met die vervuilde lucht in Peking?

Peking kampt met zware luchtvervuiling.

Dat baart het Internationaal Olympisch Comité zorgen, want over minder dan een jaar beginnen de Spelen.

Een ochtend vol smog in Peking. De overheid probeert de verontreiniging tegen te gaan met autoloze dagen. Foto AP Cyclists and bikers stop at a traffic light, as buildings are faintly seen, rear, shrouded in a haze of smog in Beijing, Saturday, Sept. 22, 2007. China launched its first nationwide urban public transport week on Sunday, Sept. Sept. 16, in an attempt to raise residents' awareness on energy saving and environmental protection. The "Green Transport and Health" campaign, which covers 108 cities including Beijing, Shanghai and Tianjin, encourages people to walk, ride bicycles and take public transportation like buses, subways and taxies rather than drive private cars, to ease the pollution, the ministry said. (AP Photo/Shuji Kajiyama) Associated Press

Luchtvervuiling als belangrijkste agendapunt op een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het is een primeur. Maar nu de belangrijkste leden van het IOC voor de op twee na laatste keer Peking bezoeken om er de voorbereiding op de Olympische Spelen in kaart te brengen, is de luchtkwaliteit hun voornaamste zorg. De openingsceremonie van de Spelen is op 8 augustus volgend jaar.

Uitgerekend na een paar heldere dagen lag er dinsdag opnieuw een dikke laag smog over Peking, op de eerste dag van de IOC-inspectie onder leiding van de Nederlander Hein Verbruggen. De Pekingse smog is een mengsel van ozon, NOq, fijnstof, zwavelverbindingen en roet. De vervuilingsgraad van de stadslucht is soms vijf keer hoger dan de aanbevolen veiligheidsconcentratie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Doorgaans maakt het IOC zich in aanloop naar de Spelen vooral zorgen over de bouw van de stadions. In Athene waren in 2004 de ochtend van de opening timmerlieden nog druk aan het werk in het stadion. Dat zal in Peking niet het geval zijn, met 36 van de 37 stadions al helemaal klaar. Het Olympisch Stadion met 91.000 zitplaatsen, ondertussen al bekend als ‘het vogelnest’, zal in maart af zijn. Verbruggen was gisteren nog vol lof over de faciliteiten en de werklust van de Chinezen, en prees tegenover het persbureau AP het mooie nieuwe complex in Hongkong voor de paardensport, waar de inspectiecommissie maandag al op bezoek was geweest. „De Chinezen hebben topinfrastructuur gebouwd voor de Spelen”, aldus Verbruggen.

Met de infrastructuur komt het dus zeker goed, maar de milieu-aspecten zijn wel een onderwerp van zorg. Het IOC kijkt reikhalzend uit naar het rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties over de inspanningen van Peking om van het vierjaarlijkse evenement de eerste ‘groene’ Spelen te maken. Ter gelegenheid daarvan begint vandaag in Peking ook een tweedaags congres over sport en milieu. Het IOC kijkt zowel naar de invloed van het milieu op sporters als naar de invloed van een sportevenement op het milieu.

Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC, heeft eerder al zijn twijfels geuit over sporten in Peking. „Als we evenementen moeten uitstellen omdat de gezondheid van atleten in gevaar komt, zullen we niet aarzelen om dat te doen”, zei hij twee maanden geleden tegen de Franse krant Le Monde.

De Chinese overheid is zich zeker van het probleem bewust. Lokale media berichten bijna dagelijks over de inspanningen van zowel de overheid als het organiserende comité BOCOG om de luchtkwaliteit te verbeteren. Even was er zelfs sprake van het sluiten van bedrijven voor en tijdens de Spelen, maar dat is ontkend door Liu Qi, de secretaris-generaal van de Communistische Partij in Peking.

De luchtkwaliteit wordt steeds strenger bewaakt en de overheid nam al maatregelen, zoals autoloze zondagen. Maar in de stad van 17 miljoen mensen komen er dagelijks ongeveer duizend auto’s bij. Ook de zware infrastructuurwerken die nodig waren voor de Spelen, samen goed voor een investering van bijna 30 miljoen euro, zorgen voor extra vervuiling. Ook tijdens een test deze zomer om 1 miljoen wagens vier dagen lang de toegang tot de stad te verbieden, bleef de lucht grauw en vervuild. Peking hoopt dat de nieuwe metro, die klaar is vlak voor de Spelen, een deel van het fileprobleem oplost. Ook volgend jaar augustus wil de stad het autoverkeer gedeeltelijk verbieden, om evenementen in de open lucht zoals atletiek en het olympisch voetbaltoernooi zo gezond mogelijk te laten verlopen.

Volg het milieucongres op www.olympic.org