Het kostte moeite om er te komen, maar het uitzicht dat was prachtig

De Nederlandse reisbladen verbazen vaak door een ontstellend gebrek aan originaliteit. Het is alsof ze reportages maken in betaalde opdracht van toeristische projectontwikkelaars, reisorganisaties en hotelketens – en misschien is dat nog wel zo ook. Dat zou in ieder geval verklaren waarom je bijvoorbeeld altijd maar weer de fantastische golfmogelijkheden van de Algarve, de zogenaamd onbedorven Griekse eilanden en de cultuurrijke binnenstad van Barcelona in de bladen ziet langskomen.

Bij de buitensport- en wandelbladen ligt dat iets anders. Die zijn meer afhankelijk van advertenties van tentproducenten, rugzakfabrikanten en bergschoenmakers en die interesseert het natuurlijk niets wáár hun negotie wordt uitgeprobeerd. Neem Op Lemen Voeten, tijdschrift voor wandelaars (6,25 euro) dat de reportages altijd ophangt aan een thema. Deze keer is dat ‘industrie en landschap’, wat tot uitdrukking komt in een reportage over verlaten wolfraammijnen in de Portugese Serra do Aranda en een verhaal over de wandelmogelijkheden langs staal en roest in het Ruhrgebied. Kijk, dat is origineel.

Op Pad (5,25 euro) is wat dat betreft een terugval. Dat blad munt al jaren uit in verhalen die kort zijn samen te vatten: het kostte moeite om er te komen, maar het uitzicht was prachtig. In het huidige nummer gebeurde dat bij het Canarische Eiland La Gomera. Verder een half dozijn verhalen over de platgetreden Dordogne: gaap. Het Outdoor Magazine (3,95 euro) doet exotischer oorden aan, zoals deze keer Zuid-Afrika, en heeft een aardig interview met Ted Simon, auteur van Jupiter’s Travels, een bestsellend verslag van een wereldreis per motor in 1971. De afgelopen jaren deed hij de reis, dit keer met een gloednieuwe BMW, nog eens over, wat resulteerde in Dreaming of Jupiter.

Britten hebben het buitentoerisme uitgevonden, dus in de Britse boekhandel is de oogst aan dito bladen groot. Country Walking (9,40 euro) is met stukken over het Norfolk kustpad, het besluipen van herten en Tarka de otter, een soort papieren versie van het knusse BBC-natuurprogramma Autumn watch. Ook zijn er 27 wandelroutes uitgestippeld, inclusief gedetailleerde kaarten. De Amerikanen kunnen er met hun Great Outdoors op dat tijdschriftterrein ook wat van. De Backpacker, the outdoor at your doorstep (6,95 euro) behandelt alleen Amerikaanse bestemmingen, vooral in de Rocky Mountains, maar dat mag met de lage dollarstand voor Nederlandse lezers eigenlijk geen bezwaar zijn.

Maar het origineelste Outdoor-boek is ongetwijfeld The Backwoodsman, the magazine for the 21st Century Frontiersman (6,95 euro), waarin allerhande overlevings- en jachttechnieken staan. In het oktobernummer bijvoorbeeld: hoe bouw je een kruisboog? Zal in de Dordogne wel verboden zijn.