Hagemeyer kan geen kant op

Als het bod van Rexel slaagt, wordt Hagemeyer opgebroken. Daarmee is het het handelshuis verder van huis dan als het zich in zijn geheel had laten overnemen door Sonepar.

Een entre nous tussen de twee grote Franse concurrenten en het lot van het Nederlandse handelshuis Hagemeyer lijkt bezegeld.

Met het verzet tegen het eerdere bod van Sonepar heeft Hagemeyer misgegokt. Bij dat familiebedrijf was Hagemeyer nog een geheel gebleven, nu zal het worden verdeeld tussen Rexel en Sonepar.

Twee weken geleden bracht Sonepar een vijandig bod van 2,5 miljard euro uit op Hagemeyer, dat het boddirect als veel te laag van de hand wees. Sonepar voerde daarna de druk op door 10 procent van de aandelen Hagemeyer op te kopen.

Vanmorgen bracht het eveneens Franse Rexel een bod uit van 3 miljard euro, dat Hagemeyer ook direct weer als vijandige bestempelde, maar nog niet afwees. Het bedrijf bestudeert het bod.

En dat is een lastige puzzel. Rexel schuift de Amerikaanse, Aziatische en een deel van de Europese activiteiten door naar Sonepar, dat zijn eigen bod direct heeft ingetrokken en met de ruildeal pakweg 2,6 miljard van de omzet van 6,2 miljard van Hagemeyer binnenhaalt. Rexel houdt zelf de Europese activiteiten en schat daarmee 3,6 miljard aan zijn omzet toe te voegen.

De nummers een en twee onder de handelshuizen in de wereld verdelen daarmee de nummer drie onder elkaar. Ze sluiten zich aan bij de nieuwe trend van bedrijven om samen een concurrent op te kopen en te verdelen. Het bankentrio dat ABN Amro kocht en Heineken dat samen met het Deense Carlsberg een bod heeft uitgebracht op de Britse brouwer Scottish & Newcastle gingen het Franse duo voor.

Verdedigen tegen deze overval lijkt een onmogelijke opgave voor Hagemeyer. Aandeelhouders gokten tot dusver op een biedingsstrijd tussen Sonepar en Rexel, ze dreven de koers omhoog tot ver boven de biedingsprijs en hielpen zo het bestuur van Hagemeyer in zijn verzet. Nu hebben de aandeelhouders geen alternatief meer.

Voor Hagemeyer is dat zuur. De diepe wens van de bestuurders om zelfstandig te blijven wordt nu door de Fransen gefrustreerd. Gisteren benoemde het bedrijf nog een nieuwe operationele directeur, Paul Zekhuis, die vermoedelijk maar zeer kort van zijn bestuurderschap kan genieten.

De enige hoop voor Hagemeyer is dat speculatieve beleggers die de afgelopen weken tegen een hoge koers zijn ingestapt het bod zullen frustreren. Maar als zij akkoord gaan bij gebrek aan alternatieven heeft het bedrijf geen mogelijkheden meer de Fransen te dwarsbomen. Een zelfstandig Hagemeyer zal de hoge koers nooit kunnen handhaven. Zichzelf beschermen door preferente aandelen uit te geven kan Hagemeyer niet.

Als de overname slaagt, verdwijnt er opnieuw een gerenommeerd Nederlands bedrijf in buitenlandse handen. Het handelshuis, dat deel uitmaakt van de AEX-index van hoofdfondsen, bestaat sinds 1900, toen de broers Anton en Johan Hagemeijer vanuit Soerabaja gingen handelen in kaas in blik en horloges. Tegenwoordig staat het hoofdkantoor in Naarden en handelt het bedrijf in veiligheidshelmen, gereedschap en elektrotechnische materialen voor bouw en industrie.

De kans dat er nog een andere gegadigde opstaat is nihil. De markt waarin Rexel, Sonepar en Hagemeyer de topdrie vormen is weliswaar versnipperd – ze hebben samen slechts 17,5 procent van de markt in handen – maar de overige spelers lijken te klein van formaat om Hagemeyer te kopen.

De mogelijke kandidaten zijn het Amerikaanse Grainger, maar dit bedrijf heeft gezegd zich terug te willen trekken uit extra diensten voor de klant zoals voorraadbeheer en daarin is Hagemeyer juist actief. Het Britse Wolseley heeft een veel breder assortiment dan Hagemeyer en het Amerikaanse Wesco zou waarschijnlijk problemen krijgen met de financiering.

Voor private-equityfirma’s lijkt Hagemeyer op dit moment een maatje te groot. Ze zijn door de kredietcrisis even niet meer happig op miljardendeals, omdat ze de financiering bij banken niet makkelijk geregeld krijgen. Overigens is Rexel weliswaar beursgenoteerd in Parijs sinds februari van dit jaar, maar 72 procent van de aandelen van Rexel is in handen van de investeringsmaatschappijen Clayton Dubilier & Rice, Eurazeo en Merrill Lynch Global Private Equity. Pikant is dat Clayton Dubilier & Rice Hagemeyer al in 2003 wilde kopen, toen het in grote financiële problemen zat.

Door een reddingsoperatie in datzelfde jaar onder leiding van ABN Amro, nu adviseur van Sonepar, kon Hagemeyer zelfstandig blijven. Het management slaagde erin om het bedrijf weer winstgevend te maken. Met als beloning dat het bedrijf zal verdwijnen.