Groot-Brittannie

Pop Art Portraits „Pop Art: populair, vergankelijk, misbaar, goedkoop, jong, humoristisch, sexy, esthetisch, massaproductie en big business. Dit is nog maar het begin…” Het is 50 jaar sinds kunstenaar Richard Hamilton de kunstvorm die populaire cultuur met fine art wist te vermengen zo mooi verwoordde. Pop Art Portraits is de eerste expositie die puur gericht is op portretten van een belangrijke kunstbeweging. 52 werken hangen naast elkaar als een ‘visuele dialoog’ tussen de Britse en Amerikaanse grootheden. Er is werk van Richard Hamilton, Jasper Johns, David Hockney, Robert Rauschenberg, Peter Blake ende koning vand de 'pop art' Andy Warhol. Een spirituele soort kapel is toegewijd aan Marilyn. De thema’s van toen; nieuwe technologie, consumentisme en faam, tellen vandaag nog net zo zwaar mee.

T/m 20 jan, Pop Art Portraits. National Portrait Gallery, St Martin's Place, Londen WC, 004420 7306 0055

Millais Het John Everett Millais schilderij dat de tragische verdrinkingsdood van Ophelia vereeuwigde, is een van de bekendste illustraties van Shakespeare’s Hamlet. Het staat op Tate ansichtkaarten. De grootste Millais tentoonstelling sinds 40 jaar begint met zijn studententijd aan de Royal Academy of Arts en vervolgt met zijn romantische en sentimentele werk totdat hij een ‘high society persoon’ werd.Millais vond de stijl van Britse kunst, die de trendsettende Royal Academy volgde, te conservatief. Met zijn geheime pre-Raphaelite Brotherhood beweging probeerde hij er nieuw leven in te blazen

T/m 13 jan 08, Millais in Tate Britain, Tate Britain, Millbank, Londen SW1, 004420 7887 8888 en www.tate.org.uk

En verder T/m 9 dec, Eye-Music: Kandinsky, Klee and all that Jazz, Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich NR4, Tel 00441603-593199 en Inl www.scva.ac.uk