Glaxo gaat bezuinigen en schrapt arbeidsplaatsen

GlaxoSmithKline schrapt arbeidsplaatsen als deel van een bezuinigingsplan. Concurrentie van generieke medicijnen zet de resultaten onder druk.

Een scherpe daling van de omzet in het antidiabetesmiddel Avandia en de toenemende concurrentie van generieke medicijnen in de Verenigde Staten resulteerden in een daling van de kwartaalwinst van GlaxoSmithKline met 5,8 procent.

Het Britse Glaxo, na Pfizer ’s werelds grootste geneesmiddelenproducent, heeft gisteren bekendgemaakt dat kostenbesparingen, verhoogde researchinspanningen en stroomlijning van fabrieken vóór 2010 een jaarlijkse bezuiniging (vóór belastingen) van 700 miljoen pond (980 miljoen euro) moeten opleveren. „Er zullen banen verloren gaan en fabrieken worden gesloten”, aldus topman Jean-Pierre Garnier, zonder te specificeren in welke onderdelen van de wereldwijde activiteiten van Glaxo zal worden gesneden.

Garnier, die in mei volgend jaar zal aftreden om te worden opgevolgd door zijn medebestuurder Andrew Witty, zegt dat een groeivertraging in de Verenigde Staten problemen veroorzaakt voor alle farmacieconcerns, met name door het uitstel van de goedkeuring van nieuwe producten, en dat het saneringspakket het noodzakelijke antwoord is. „We moeten ons aan deze omgeving aanpassen.”

Glaxo meldde een nettowinst van 1,31 miljard pond over het derde kwartaal, tegen 1,39 miljard pond een jaar geleden. De omzet daalde met 2 procent naar 5,48 miljard pond, voornamelijk als gevolg van een afname van 7 procent van de omzet in de Verenigde Staten, waar een hardere concurrentiestrijd op het gebied van generieke geneesmiddelen samenging met een val van 38 procent in de verkoop van de Avandia-medicijnenfamilie in dit kwartaal.

Dresdner Kleinwort-analist Ben Yeoh zegt dat de winst grotendeels overeenkomt met de verwachtingen en dat het saneringsplan het voornaamste nieuws is. „Het is een ondersteuning van wat GlaxoSmithKline nu aan het doen is.”

De koers van Glaxo daalde op de Londense beurs met 1,7 procent naar 1.239 pence (17,79 euro). Avandia liep averij op door een artikel in het gezaghebbende medische tijdschrift New England Journal of Medicine van mei, waarin stond dat het geneesmiddel het risico op een hartaanval met 43 procent verhoogde. De FDA (de Amerikaanse toezichthouder) oordeelde in juli dat Avandia op de markt mocht blijven, maar toen was er al veel schade aangericht.

Garnier zegt dat Glaxo in gesprek blijft met de FDA over de inhoud van een nieuw label voor het geneesmiddel, eraan toevoegend dat hij niets afweet van berichten dat de toezichthouder uit zou zijn op een zogeheten blackbox-waarschuwing, de krachtigste waarschuwing dat een medicijn gevaarlijke bijwerkingen kan hebben.

De kwartaalomzet van de farmaceutische divisie daalde met 2 procent naar 4,6 miljard pond. Maar Garnier legt de nadruk op de inspanningen van het concern om zijn medicijnenpijplijn te versterken en zegt dat het goed op koers ligt om zijn voorspelling waar te maken van een groei van de winst per aandeel over het hele jaar van 8 tot 10 procent.

Hij zegt dat het concern in potentie tot 25 nieuwe medicijnen kan introduceren in de periode van 2007 tot en met 2009, afhankelijk van de goedkeuring van de toezichthouder. Er zijn er al vijf op de markt gebracht. Hij bagatelliseert tevens de concurrentie van het astmamiddel Symbicort van AstraZeneca. Deze inhaler werd eerder dit jaar geïntroduceerd in de VS, waar hij het moet opnemen tegen Glaxo’s goed verkopende Advair.

De omzet van Advair steeg wereldwijd 7 procent, tegen 5 procent in de Verenigde Staten. Maar de omzet van zonder recept verkrijgbare medicijnen steeg met 24 procent naar 417 miljoen pond. (AP)