Gewonde bij steekpartij nabij school

Een 15-jarige scholier is gistermiddag gewond geraakt aan zijn borst bij een steekpartij bij een school in Amsterdam-Zuidoost.

De jongen ligt met steekwonden op de intensive care, maar is volgens de politie buiten levensgevaar. Gisteravond zijn in Amsterdam-Zuidoost twee jongens (15) aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij. Over het motief, alsmede over de achtergrond van de verdachten, wordt niets bekend gemaakt, zo zegt de politie.

De verdachten werden in hun eigen huis aangehouden. Daar is ook een mes aangetroffen dat vermoedelijk is gebruikt.

Het slachtoffer had eerder op de dag tijdens de gymles ruzie gekregen met twee andere, eveneens 15-jarige leerlingen, zo zegt een woordvoerder van de politie. Zij zouden hem na lestijd rond 15.15 uur bij de nabijgelegen bushalte in elkaar hebben geslagen en hem meerdere malen hebben gestoken. De jongen kon de school nog zelf binnenstrompelen. Hij was toen aanspreekbaar.

Het gaat om de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (vwo, havo en vmbo) met 1.600 leerlingen. Op de school, die 37 jaar bestaat, is dit het eerste geweldsincident, zo zegt een woordvoerder van de school. Vandaag hebben alle leerlingen met hun mentor over het incident kunnen praten en er is aan de leerlingen een brief voor de ouders meegegeven. Ouders kunnen vanavond en morgen naar de school komen voor een gesprek, indien ze dat willen.

Op donderdag 11 oktober kwam de 16-jarige scholier Youssef Mokhtari van het Technisch College in Amsterdam-West om het leven nadat een 14-jarige klasgenoot hem voor school had neergestoken. Eerder dit jaar vonden er nog eens zes geweldsincidenten op of rondom een school plaats. Toch wil de politie niet spreken van een toenemende trend. „Het lijkt misschien zo, omdat de incidenten breed worden uitgemeten in de pers.”

De politie zegt controles uit te voeren op scholen in Amsterdam, steekproefgewijs, naar wapens. „Veel wapens treffen we daar niet aan.” De OBS staat dergelijke controles niet toe, omdat daar een verkeerd signaal vanuit gaat, aldus de woordvoerder.