Gas dat gijzeling in Moskou brak, was een sterk opiaat

Het gas dat de Russische overheid gebruikte bij het gijzelingsdrama in een Moskous theater, in 2002, was waarschijnlijk het zeer sterke opiaat carfentanyl. Dit staat in de Moscow Times van 23 oktober. Bij het beëindigen van de gijzeling kwamen veel gijzelaars en Tsjetsjeense terroristen om. De schrijver van het artikel, Nikolaus von Twickel, baseert zich op Russische en westerse bronnen.

In oktober 2002 gijzelden Tsjetsjeense terroristen 800 bezoekers van een Moskous theater. Na drie dagen maakte het Russische leger een einde aan de bezetting door alle aanwezigen te bedwelmen met een onbekend gas. Door het gas en de daarop volgende bestorming kwamen 129 gijzelaars en 41 terroristen om.

De opvang van de slachtoffers werd bemoeilijkt doordat niet bekend was welk gas was gebruikt. Op aandringen van Russische artsen en buitenlandse ambassades werd dagen later door het ministerie van Volksgezondheid gemeld dat er een variant op het opiaat fentanyl was gebruikt. Als dit eerder bekend was geweest, hadden veel slachtoffers geholpen kunnen worden. Opiaatoverdoseringen kunnen goed behandeld worden met een tegengif.

Thomas Zilker, een gifdeskundige verbonden aan de technische universiteit van München, onderzocht twee Duitse overlevenden van het gijzelingsdrama. Hij vond de oorzaak niet, maar besloot urinemonsters naar meer geavanceerde laboratoria in de VS te versturen, waar sporen van geneesmiddelen kunnen worden geïdentificeerd. Het leek om een variant van fentanyl te gaan. Een Amerikaanse collega van Zilker, Paul Wax, bevestigde aan Von Twickel dat het om carfentanyl zou moeten ging.

Fentanyl wordt in Nederland veel gebruikt als sterke pijnstiller. Voordeel van het middel is dat het via de mond, de bloedvaten én via de huid kan worden toegediend. Carfentanyl, 10.000 keer sterker dan morfine, is in Nederland niet geregistreerd. In Amerika wel, voor het snel bedwelmen van herten en elanden. De bijwerkingen van slechts kleine hoeveelheden carfentanyl bij de mens: remming van de ademhaling, bedwelming, coma, indien niet tijdig behandeld: de dood.