Galerieselectie

Elspeth Diederix Fotografe Elspeth Diederix maakt zorgvuldig geënsceneerde stillevens die vaak uiterst kwetsbaar ogen en soms een gevoel van vervreemding oproepen. Zo bestrooide ze ooit een motorfiets met knalroze pigment en maakte ze op de bodem van een oceaan een compositie van doorschijnende plastic flessen. Een van haar recentste foto’s toont een twintigtal uitgebloeide paardenbloemen dat in een ragfijn net van garen hangt – als je even blaast is het weg.

Foto’s van Elspeth Diederix. 27 okt t/m 22 dec in Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, Amsterdam.

Alicia Framis Sinds 2006 woont de van oorsprong Spaanse kunstenaar Alicia Framis in Shanghai. En zoals vaker bij het werk van Framis heeft die nieuwe leefomgeving een directe invloed op haar werk gehad. Het project China Five Star bijvoorbeeld, is een eerbetoon aan Chinese vrouwen. Framis vroeg aan verschillende modeontwerpers om een jurk te maken die geïnspireerd is op de Chinese vlag. Ook maakte ze een reeks portretten van jonge kinderen die niets dragen, behalve een ketting met de tekst ‘not for sale’.

Nieuw werk van Alicia Framis. 27 okt t/m 8 dec in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 10-18u, za 13-18u.

Peter Struycken Computerkunstpionier Peter Struycken ontwikkelde een computerprogramma dat in real-time een dynamische kleurruimte genereert. Het programma, getiteld SHFT#$ 1982-2007, kan op iedere computer onbeperkt nieuwe beelden genereren, die zich nooit zullen herhalen. Het kunstwerk verschijnt in een oplage van dertig gesigneerde exemplaren, die geen van allen ooit dezelfde beeldopvolging zullen berekenen. Het programma kan als beeldgenerator geïnstalleerd worden en is zo te gebruiken als alternatief voor de televisie.

Computerkunst van Peter Struycken. 27 okt t/m 8 dec in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Han Schuil Sinds het midden van de jaren tachtig schildert Han Schuil zijn abstracte composities op aluminium. Het zijn krachtige beelden, opgebouwd uit eenvoudige vormen en heldere kleuren. Schuil laat zich bij het schilderen leiden door alledaagse beelden, zoals brievenbussen of gedachtestreepjes. Voor zijn nieuwe werken gebruikte hij twee paar ogen in het donker die hij ontleende aan een cartoon. Op zijn schilderijen hebben de Betty Boop-achtige ogen, incusief fonkelend sterretje, monumentale proporties aangenomen.

Schilderijen van Han Schuil. T/m 17 nov in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Jaap de Ruig Pas op zijn 34ste ontdekte kunstenaar Jaap de Ruig dat hij eigenlijk Jaap Spliid had moeten heten, naar de Deense man met wie zijn ongehuwde moeder ooit een relatie had en die in 2000 zelfmoord had gepleegd. Op zijn tentoonstelling Spliid versus spliid gaat De Ruig de strijd met zijn Deense afkomst aan. Hij toont er zeven monumentale video-installaties, maar reserveerde ook ruimte voor de tekeningen van zijn grootvader, de Deense kunstenaar Hakon Spliid (1893-1959).

Video’s van Jaap de Ruig. 28 okt t/m 2 dec in galerie RAM, Blekerstraat 10, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder Geluidswerk van Marjan Laaper t/m 10 nov in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Adam; foto’s van Lou Reed t/m 15 nov in Serieuze Zaken Studioos, Bilderdijkstraat 66, Adam; assemblages van Nancy Radloff en schilderijen van Arjen Baars t/m 4 nov in Galerie Metis, Lijnbaansgracht 316, Adam; etsen van Paul van Dongen t/m 10 nov in De Praktijk, Lauriergracht 96, Adam; beelden van Angel Garraza t/m 14 nov in Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, Adam; foto’s van Johannes Schwartz t/m 11 nov in galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Adam; objecten en computerprints van Freerk Wieringa t/m 3 nov in Galerie Bart, Bloemgracht 2, Adam; houtsnedes van Hidde Jansen t/m 1 nov in Galerie Inkt, Choorstraat 29, Delft; tekeningen van Paul van der Eerden en Elmar Trenkwalder t/m 4 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag.