Frankrijk

Joël Pommerat Je remble (ik beef) is een uiterst barbaars en tegelijkertijd verblindend mooie voorstelling van de vurigste auteur en regisseur van het Franse theater. Pommerat werpt in Je tremble een scherpe politieke blik op onze zogenaamde postmoderne maatschappij. In een mengelmoes van korte, wrange, barbaarse, lichte en groteske taferelen, tussen musical, cabaret, recital en dans, gaat de expressionistische, politieke en poëtische show over de sociale eenzaamheid en wreedheid van nu. Voor een fonkelend gordijn met feestelijke kleuren, snijden goochelaars een spartelende naakte vrouw in stukken, sleept een anorexia patiënt zich wanhopig naar de armen van haar moeder, storten twee mishandelde vrouwen zich teder in de armen van een moordenaar en flirt een sonate van Beethoven met muziek van Sinatra.

Je tremble t/m 31 okt in het Théâtre des Bouffes-du-Nord, Parijs, 0033-146073450.

Alberto Giacometti De Zwitserse beeldhouwer, schilder en tekenaar Giacometti (1901-1966) woonde voornamelijk in Parijs. Hij concentreerde zich in zijn werk steeds meer op de menselijke figuur. De verhoudingen van het menselijk lichaam, de verhouding van de mensen onderling in de ruimte en de kleine schaal van de mens ten opzichte van de natuur vormden zijn belangrijkste thematiek. Zijn tere langgerekte, uiterst dunne figuren lijken verloren in hun omgeving. Zijn schilderijen en briljante tekeningen zijn meestal portretten en stillevens. In het Centre Pompidou is een expositie met 600 beelden, doeken en tekeningen en foto’s en de reconstructie van zijn atelier in Parijs.

t/m 11febr in het Centre Pompidou, Parijs, www.centrepompidou.fr

En verder Bénin-cinq siècles d’art royal t/m 6 jan in het Musée du Quai-Branly, Parijs, www.quaibranly.fr