Europarlement komt automakers tegemoet

Autofabrikanten moeten langer de tijd krijgen om schonere auto’s te maken dan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, had voorgesteld. Dat vindt het Europees Parlement.

Begin dit jaar kondigde Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) aan met een wetsvoorstel te komen om autofabrikanten te dwingen auto’s te maken die minder CO2 uitstoten. Auto’s zouden in 2012 gemiddeld nog maar 130 gram CO2 per kilometer mogen produceren. Nu stoten ze gemiddeld ruim 160 gram uit.

Dimas had zijn doelstelling al afgezwakt na een sterke Duitse lobby, waaraan ook zijn collega-eurocommissaris Günter Verheugen (Industriebeleid) meedeed. Gisteren stemde het Europees Parlement voor een resolutie waarin wordt gesteld dat de auto-industrie drie jaar langer, tot 2015, de tijd moet krijgen om schonere auto’s te maken. Wel moet de norm iets worden aangescherpt, vindt het parlement. Dat pleit voor een grens van 125 gram CO2 per kilometer. Europees milieucommissaris Dimas wilde aanvankelijk nog verder gaan.

De verplichte normen zijn volgens de Europese Commissie noodzakelijk, omdat de autofabrikanten er in het verleden niet in zijn geslaagd vrijwillig gemaakte afspraken na te leven. De EU wil graag een leidende rol in de wereld spelen op het gebied van klimaatbeheersing.

„We moeten ambitieuze doelen stellen, maar ook de industrie voldoende tijd geven voor nieuwe ontwerpen tegen zo laag mogelijke kosten”, zei de Britse liberaal Chris Davis, die het standpunt van het parlement had opgesteld. VVD en CDA in het Europees Parlement stemden voor dat standpunt.

GroenLinks en PvdA stemden tegen en zijn teleurgesteld. Dorette Corbey van de PvdA zegt: „De CO2-uitstoot moet naar beneden om klimaatverandering te beperken én we moeten onze consumptie van olie verminderen omdat de voorraden eindig zijn. Zuinige auto’s zijn bovendien goed voor de automobilist, zeker nu de olie- en benzineprijzen stijgen.”