Duitsland

Laat werk van Renoir Omstreeks zijn zestigste verkeerde de schilder Auguste Renoir in een artistieke crisis. „Ik was aan het einde van het impressionisme aangekomen en kwam tot de conclusie dat ik schilderen noch tekenen kon’’, schreef hij zelf. In plaats van vrouwenlichamen van marsepein begon Renoir archaïsche naakten te schilderen: te brede heupen, piepkleine borsten en tere hoofden. Hierin volgde hij de stijl van de beeldhouwer Maillol. Ook Rodin reikte hem ideeën aan. Zoals Rodin met het licht op zijn beelden speelde, zo hield Renoir die oneffenheden op het linnen vast, als bijna abstracte bladeren in het landschap.

Renoir und die Landschaft des Impressionismus van 28 okt t/m 27 jan in het Von der Heydt-Museum, Turmhof 8, Wuppertal. Di-zo 11-18u, do tot 20u. Inl 0049-2025636231 en www.von-der-heydt-museum.de.

Anna Amalia De bibliotheek van Anna Amalia wordt heropend. Al in Goethes tijd werd het Stadtschloss in Weimar door brand getroffen. Gelukkig had regentes Amalia haar kostbare boekenverzameling net naar een ander kasteel laten overbrengen. Maar in 2004 verwoeste een enorme brand de bovenste verdieping van de prachtige rococo-bibliotheek en 50.000 van de in totaal 200.000 boeken gingen verloren. Nu is de bibliotheek uit de as herrezen. Weimar viert de heropening van de Herzogin Anna Amalia Bibliothek met een opera, een tentoonstelling en concerten. Inl 0049-3643545-205 en www.klassik-stiftung.de

En verder Hofer Filmtage, festival voor nieuwe Duitse films t/m 28 okt in Hof Inl www.hofer-filmtage.de; Königsgräber der Skythen, grafvondsten van nomadische volkeren uit de Euraziatische steppe, van 26 okt t/m 20 jan in de Hypo-Kunsthalle, München Inl www.hypo-kunsthalle.de Tel 0049-89224412