Denen op 13 november vervroegd naar stembus

Denemarken houdt dinsdag 13 november vervroegde verkiezingen. Dit heeft premier Anders Fogh Rasmussen gisteren aangekondigd.

Rasmussen, tevens leider van de liberalen, zei dat zijn centrum-rechtse coalitie met nieuwe verkiezingen brede steun zoekt voor enkele ingrijpende plannen.

Zo wil de regering enkele miljarden investeren om de kwaliteit en de prestaties van de publieke sector te verbeteren. Daarnaast wil zij inkomens minder en energieverbruik zwaarder belasten.

Rasmussens coalitie wordt gevormd door de liberale partij Venstre en de Conservatieve partij. Zij beschikken niet over een meerderheid in het parlement, maar genieten gedoogsteun van de populistische Volkspartij, een uitgesproken anti-immigratiepartij.

In de peilingen liggen beide coalitiepartijen tezamen met de Volkspartij ongeveer acht procentpunt voor op de oppositie, aangevoerd door de sociaal-democratische Arbeiderspartij.

Het gaat Denemarken economisch voor de wind. De werkloosheid is er, net als in Nederland, 3,3 procent – het laagst in Europa.

Keerzijde is een nijpend tekort aan werknemers in verschillende sectoren. Daardoor is de discussie over de stringente Deense immigratiepolitiek opgelaaid. De regeringspartijen staan enige versoepeling voor, de Volkspartij niet.

Rasmussens coalitie loste in oktober 2001 een centrum-linkse regering af. In februari 2005 prolongeerde hij zijn bewind. Ook toen maakte hij gebruik van het voorrecht van de premier om vóór het verstrijken van de wettelijke termijn van vier jaar nieuwe verkiezingen uit te schrijven. (Reuters)