De vlinder brengt Real eindelijk in vervoering

Robinho was gisteravond tegen Olympiakos dé grote ster van Real Madrid. De spits stond met twee treffers en een assist aan de basis van de zege. De Braziliaan herwon het vertrouwen van coach Bernd Schuster.

Robinho draagt elk doelpunt op aan zijn toekomstige kind. Foto AP Real Madrid player Robinho, from Brazil, celebrates after scoring his second goal against Olympiakos during their Champions League Group C soccer match at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Wednesday Oct. 24 2007 (AP Photo/Bernat Armangue) Associated Press

‘Nog een feestje van Robinho’, luidde de treffende kop van de Madrileense sportkrant AS vanmorgen. De Braziliaanse spits van Real Madrid vertoonde een kunststukje op een manier waarop zijn landgenoot Romario ooit een patent had bij PSV.

Robson de Souza – kortweg Robinho – haalde zich eerst de woede van zijn coach Bernd Schuster op de hals door vorige week na een interland tegen Ecuador feest te vieren en vervolgens te laat terug te keren naar de Spaanse hoofdstad. Zonder de 23-jarige spits verloor ‘de Koninklijke’ afgelopen weekeinde het competitieduel met Espanyol. Robinho keek zijn trainer nog eens vriendelijk aan, betuigde spijt en betaalde het in hem geschonken vertrouwen terug met twee doelpunten en een assist. En zo was ‘de vlinder’ er gisteravond hoogspersoonlijk verantwoordelijk voor dat aanhang van Real het Stadion Santiago Bernabeu na een 4-2 overwinning op het Griekse Olympiakos in een feeststemming verliet. Robinho was vervolgens slim genoeg om zijn treffers op te dragen aan Schuster. De Duitse coach sloot zijn spits in de armen en prees zijn „grootse optreden”.

Robinho stak de voorbije jaren zelden goed in zijn vel bij Real Madrid. De voetballer die in zijn eigen land een heldenstatus heeft, stond bij zijn Spaanse werkgever in de schaduw van aanvallers als Ruud van Nistelrooy en Raul. De kwikzilverachtige speler kreeg lang niet altijd een plaats in de basis van Schuster. Robinho liet zich onlangs ontvallen dat hij zich meer op zijn gemak voelde bij het nationale elftal van Brazilië dan bij Real. Dat gevoel werd vorige week woensdag nog eens versterkt in het WK-kwalificatieduel met Ecuador. Robinho schitterde als vanouds. Beelden van de magistrale wijze waarop hij een tegenstander van Ecuador passeerde en één van de vijf doelpunten van Brasil voorbereidde gingen de hele wereld over. Om zo lang mogelijk in een feeststemming te blijven nodigde hij ploeggenoten uit even de zinnen te verzetten in Rio de Janeiro. Robinho en Real-collega Julio Baptista namen een vliegtuig later dan gepland terug naar Spanje.

Het gevoelsmens Robinho staat graag in het middelpunt van de belangstelling, maar de voetballer uit de Braziliaanse stad São Vicente weet ook wat het is om terug te moeten vechten. Als jongen leed kleine Robson jarenlang aan ondervoeding. Zijn magere lichaam leek aanvankelijk niet geschikt voor een loopbaan als profvoetballer. Op zijn negende maakte hij 73 doelpunten voor een jongenselftal in São Paolo. Een paar jaar later werd hij persoonlijk door Pelé ontdekt en ging hij voor diens oude club Santos spelen.

De voormalige Braziliaanse stervoetballer voerde al dan niet bewust de druk op Robinho op door te zeggen dat de voetballer hem „aan zichzelf doet denken”. „Alleen zijn postuur baart me zorgen”, luidden de waarschuwende woorden van Pelé. Robinho woog slechts zestig kilo toen hij in 2002 zijn debuut als profvoetballer van Santos maakte. De nummer tien van Real Madrid was gisteravond in het duel met Olympiakos niet veel zwaarder dan vijf jaar geleden.

Robinho groeide de voorbije jaren vooral in het shirt van Brazilië uit van belofte tot topspeler. De voetballer, die als tiener ooit in de belangstelling stond van PSV, kende zijn grote internationale doorbraak afgelopen zomer tijdens de Copa America. Robinho gold in Venezuela als dé vedette van het Braziliaanse team waarin sterspelers als Ronaldinho en Kaka ontbraken. De kleine, lichtvoetige aanvaller bracht met zijn dribbels het publiek in vervoering en leidde zijn land naar de titel. Robinho werd boven de Argentijn Messi verkozen tot beste speler.

Robinho wist de voorgaande twee seizoenen bij Real Madrid zelden of nooit de verwachtingen waar te maken. In 71 competitieduels scoorde hij veertien keer. Zelden of nooit was hij beslissend. Tot gisteravond. In het volgepakte stadion leidde hij Real Madrid naar de zege. Van Nistelrooy en Raul hadden niet meer dan een bijrolletje in de ‘Robinho show’. Al in de tweede minuut leidde hij de openingstreffer in. Robinho ontfutselde de bal van Antzas Paraskevas en verstuurde die naar Van Nistelrooy. De Brabander stuitte op doelman Antonis Nikopolidis, waarna Raul scoorde. De Spaanse kampioen kwam tot woede van het publiek met 1-2 achter. Onder aanvoering van Robinho, die twintig minuten voor tijd de gelijkmaker binnen kopte, rechtte Real de rug. Robinho versierde een strafschop, maar liet zich kennen door op pedante wijze met gebalde vuisten te juichen. Van Nistelrooy schoot van elf meter hoog over. De Braziliaan besliste vervolgens zelf met een doelpunt en een assist aan Balboa de wedstrijd. Robinho en Schuster vierden na afloop samen een feestje.