Coach weg ondanks mooie zege

Gisteravond was het nog groot feest in het Noorse Trondheim. Het plaatselijke Rosenborg had in de Champions League voetbal net met 2-0 gewonnen van Valencia. De Noren staan daardoor halverwege de groepsfase tweede in groep B met vier punten achterstand op koploper Chelsea.

Maar de opsteker bleek niet voldoende om de baan van Knut Toerum te redden. De winnende coach stapt op bij de club. Dat werd vanochtend ‘in onderling overleg beslist’, aldus een mededeling op de website van Rosenborg Boldklub.

Reden is uiteraard niet de winst in de Champions League, maar de teleurstellende resultaten in eigen land. Rosenborg staat in de veertien teams tellende Noorse eredivisie op de zesde plaats, en dat zijn ze in Trondheim niet gewend.

De club won de afgelopen vijftien jaar veertien keer het landskampioenschap. Alleen in 2005 kende het team ook een beroerd seizoen en eindigde het zevende. In 2006 nam Toerum het roer over van Per-Mathias Hoegma, die op ziekteverlof ging, en herstelde de club in zijn oude glorie. Onder de nieuwe coach bereikte Rosenborg voor de dertiende keer de eindfase van de Champions League.

Toch geeft de voorzitter toe dat het falen in de eigen competitie niet de schuld is van de trainer. „Vorig jaar was hij onze verlosser, dáárvoor zal hij altijd herinnerd worden”, zegt Terje Svendsen op de site van de club.

De coach begreep het ontslag best. „Kijk gewoon maar naar de rangschikking. Dat is niet normaal voor een club waar de titel winnen eerder regel is dan uitzondering.”

Toerum wordt opgevolgd door zijn assistent Trond Henriksen. Hij wordt de zesde coach van Rosenborg sinds 2002, na het vertrek van Nils Arne Eggen. Die legde de basis voor het huidige succes.