CDA eist PvdA-besluit ontslagrecht

De versoepeling van het ontslagrecht moet vóór het CDA-congres op 10 november zijn geregeld. Anders wordt de positie van minister Donner (Sociale Zaken, CDA) onhoudbaar. Dat bleek uit de woorden van CDA-fractievoorzitter Van Geel in Willemstad tijdens het bezoek van de delegatie van fractievoorzitters aan de Antillen. Van Geel wil deze week met collega’s Tichelaar (PvdA) en Slob (ChristenUnie) een akkoord bereiken. PvdA-politici hebben herhaaldelijk verklaard dat het eenvoudiger maken van ontslag, zoals het CDA dat wil, onbespreekbaar is. „Het ontslagrecht gaat voor de PvdA inmiddels over gevoelens, niet meer over de inhoud”, aldus Van Geel. Tichelaar reageerde met te zeggen dat „de heer Van Geel mededelingen doet over verkenningen binnen de coalitie”, maar dat „het kabinet aan zet is”. In de onderhandelingen spelen ook de voortzetting van de Uruzgan-missie en minister Plasterks eis van ruim 1 miljard euro voor de lerarensalarissen een rol. (NRC)