Bush fel verdediger van embargo tegen Cuba

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren het decenniaoude embargo tegen Cuba fel verdedigd. Bush stelde dat „het socialistisch paradijs een tropische goelag is”. En dat „de verschrikkingen van het Cubaanse regime, als ze bekend worden dezelfde walging zullen veroorzaken als toen Stalins misdaden aan het licht kwamen”.

Bush zei „dat de VS bereid zijn nieuwe initiatieven te ontplooien om het Cubaanse volk direct te helpen, althans als het regime, de regerende klasse, uit de weg gaat”. Hij noemde drie voorstellen: de oprichting van een „internationaal miljardenfonds voor vrijheid” om Cuba „bij de overgang naar democratie” te helpen; het geven van beurzen aan Cubaanse jongeren; en het leveren van computers en internet aan Cuba.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Felipe Pérez Roque had gisteren snel een reactie klaar, waarin hij Bush’ plannen afwees en ze een poging noemde Cuba te heroveren. Evengoed drukte de partijkrant Granma Bush’ rede vandaag (iets ingekort) over een volle pagina af. De reactie van Pérez Roque kreeg drie pagina’s.

Het was de eerste belangrijke beleidstoespraak over Cuba van Bush sinds de zieke Cubaanse leider Fidel Castro vorig jaar relatief geruisloos de macht overdroeg aan zijn vier jaar jongere broer Raúl. Hoewel Bush gisteren zei dat „het aantal vreedzame demonstraties op het eiland toeneemt”, zijn de meeste waarnemers het er over eens dat de macht van de Cubaanse communistische partij ook met Raúl – in ieder geval zolang Fidel in leven is – onaangetast blijft.

De analist Michael Shifter duidde Bush’ toespraak in deze context. „Deze lui zijn er altijd vanuit gegaan dat zodra Fidel van het toneel zou verdwijnen, het regime ineen zou storten. Nu dat duidelijk niet het geval is, moeten ze opnieuw overdenken hoe ze met deze continuïteit omgaan. ” (AP)