Belgie

Griezelen met Anton Wiertz De schilder Anton Wiertz (1806-1856) was een buitenbeentje in de kunstwereld. Op doeken van enorme afmetingen probeerde hij Rubens in stijl naar de kroon te steken. Het Ropsmuseum in Namen zet zijn werk op de boeiende expositie Les rélations de Monsieur Wiertz tussen dat van zijn tijdsgenoten, Félicien Rops, Spilliaert, Rassenfosse, Ensor en Khnopff. Een andere ‘confrontatie’ ondergaat Wiertz’ werk in het Maison de la Culture, waar zijn schilderijen telkens worden gelinkt aan uiterst gruwelijke én hoogst esthetische foto’s van de Amerikaan Joel-Peter Witkin (1939). Les rélations de Monsieur Wiertz, Félicien Ropsmuseum, rue Fumal 12, en Maison de la Culture de la Province de Namur, av. Golenvaux 14, Namen, t/m 30 dec., di t/m zo resp. 10-18 en 12-18u. Inl 0032 81220110 en www.ciger.be/rops

Ettore Sottsass Op 14 sept jl werd de ontwerper Ettore Sottsass 90 jaar. Het designmuseum in Gent wijdt een overzichtstentoonstelling aan het oeuvre van deze vader van het hedendaagse design. Sottsass’ hoogtepunt kwam toen hij vanaf 1958 raadgever en ontwerper werd voor Olivetti. Zijn typmachine Valentine is wereldberoemd. In de jaren ’60 en ’70 ijverde hij voor het ‘radical design’, een avant-gardebeweging tegen het rationalisme in de kunst. Als bekendste lid van de antimodernistische of postmoderne Memphisbeweging liet hij begin jaren ’80 zien dat meubilair en gebruiksvoorwerpen ook speels kunnen zijn, met eclecticisme en frivoliteit in vorm en kleur. Tegenwoordig is Sottsass nog steeds actief in de ontwerpwereld, met zijn eigen firma Sottsass Associati.

Designmuseum, Jan Breydelstraat 5, Gent, t/m 13 jan di t/m zo 10-18u. www.designmuseumgent.be

En verder Het meesterlijke atelier, Europese kunstroutes, t/m 20 jan, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Inl www.europalia.be