BEA hoeft niet in te gaan op bod Oracle

Oracle zegt dat de tijd aan het wegtikken is. Het softwareconcern heeft nu een deadline van 28 oktober ingesteld voor het bestuur van concurrent BEA Systems om akkoord te gaan met zijn ongevraagde bod van 6,7 miljard dollar (4,7 miljard euro).

Dit zal zeker de druk verhogen op dat bestuur, dat het bod opnieuw heeft afgewezen. De aantrekkingskracht die BEA op andere eventuele gegadigden uitoefent, is onduidelijk. De stijging van 30 procent van zijn aandelenkoers kan dus verdampen als Oracle het erbij laat zitten. Maar BEA heeft wellicht redenen om aan te nemen dat Oracle niet zal afhaken.

In de eerste plaats zijn softwareconcerns doorgaans bereid hogere meervouden voor concurrenten neer te tellen. Volgens onderzoeksbureau Jefferies bedroeg de gemiddelde overnameprijs voor softwareconcerns met een waarde van meer dan 1 miljard dollar achttien maal de verwachte winst. Oracle biedt daarentegen slechts zestien maal de winst. De sector heeft aangetoond dat een combinatie van twee softwareconcerns aanzienlijke besparingen en financiële rendementen kan opleveren. Een hoger bod lijkt financieel te rechtvaardigen voor Oracle.

In de tweede plaats is het duidelijk dat Oracle BEA begeert. Oracle heeft het bedrijf al meer dan vier jaar in het vizier. En Oracle kan een strategische noodzaak voor de overname van zijn concurrent hebben.

Het concern probeert zijn ruim twee dozijn aanwinsten in één samenhangend softwarepakket te bundelen. BEA is gespecialiseerd in wat wel ‘middleware’ wordt genoemd: software die verschillende computerprogramma’s in staat stelt beter samen te werken. Oracle zou de software en het ontwerperstalent van BEA kunnen beschouwen als een grote bol touw die het concern nodig heeft om de vruchten van zijn koopzucht samen te binden.

Tenslotte heeft Oracle in het verleden wel vaker loze dreigementen geuit. Tijdens de strijd om PeopleSoft bracht het concern een ‘definitief’ bod uit van 24 dollar per aandeel, met een deadline van achttien dagen. Maar 44 dagen later stemde Oracle ermee in zijn concurrent voor 26,50 dollar per aandeel te kopen.

Het is wel riskant voor BEA om Oracle te tarten. Toch zou het laten aflopen van het ultimatum en vervolgens een hogere premie vragen wel eens de verstandigste keuze kunnen blijken.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran