Ajax

Ajax Theu Boermans regisseert de Griekse tragedie Ajax van Sofokles, uitgevoerd door de Theatercompagnie en Toneelgroep Amsterdam, met in de hoofdrol Hans Kesting. Hoewel Ajax tijdens de belegering van Troje onmiskenbaar dapperste der Grieken is, hebben zijn wapenbroeders de wapenrusting van de gesneuvelde Achilles aan de sluwe Odysseus gegeven. Ajax vindt dit een onverteerbaar verlies van eer. En eer is het belangrijkste wat een Griekse held bezit. Hij wil daarom de legerleiding vermoorden, maar de godin Athene slaat hem met waanzin, waardoor hij per ongeluk een kudde vee te grazen neemt. Nu is zijn eer helemáál naar de vaantjes. Op een blankhouten, golvende ski-piste laat regisseur Theu Boermans zijn ploeg aantreden. Middenin staat een houten torentje. Dit is de tent van oorlogsheld Ajax. De houten huls gaat omhoog en nu zien we hem zitten in een glazen buis, omringd door geslachte schapen. Best geestig, maar het is zo tragisch dat bijna niemand durft te lachen. De val van een held. Boermans weet zijn acteurs tot sterk spel aan te zetten, en hij laat ze de tekst glashelder en inzichtelijk brengen. Helderheid en eenvoud passen goed bij Griekse tragedies. Hans Kesting behoort tot de grote toneelhelden van Nederland. Met zijn vèrdragende bronzen stem weet hij de verzen naturel en indringend te brengen. Hij heeft een enorme podiumaanwezigheid, en stijgt ver boven de rest uit. Op het eind staat het langharige zoontje van Ajax in het spotlicht, met diens schild en zwaard die hij nauwelijks kan dragen. Tournee t/m 1 dec. Info. www.toneelgroepamsterdam.nl. Foto Sanne Peper Ajax Toneelgroep Amsterdam FOTO: Sanne Peper Peper, Sanne

Theu Boermans regisseert de Griekse tragedie Ajax van Sofokles, uitgevoerd door de Theatercompagnie en Toneelgroep Amsterdam, met in de hoofdrol Hans Kesting.

Hoewel Ajax tijdens de belegering van Troje onmiskenbaar dapperste der Grieken is, hebben zijn wapenbroeders de wapenrusting van de gesneuvelde Achilles aan de sluwe Odysseus gegeven. Ajax vindt dit een onverteerbaar verlies van eer. En eer is het belangrijkste wat een Griekse held bezit. Hij wil daarom de legerleiding vermoorden, maar de godin Athene slaat hem met waanzin, waardoor hij per ongeluk een kudde vee te grazen neemt. Nu is zijn eer helemáál naar de vaantjes.

Op een blankhouten, golvende ski-piste laat regisseur Theu Boermans zijn ploeg aantreden. Middenin staat een houten torentje. Dit is de tent van oorlogsheld Ajax. De houten huls gaat omhoog en nu zien we hem zitten in een glazen buis, omringd door geslachte schapen. Best geestig, maar het is zo tragisch dat bijna niemand durft te lachen. De val van een held.

Boermans weet zijn acteurs tot sterk spel aan te zetten, en hij laat ze de tekst glashelder en inzichtelijk brengen. Helderheid en eenvoud passen goed bij Griekse tragedies. Hans Kesting behoort tot de grote toneelhelden van Nederland. Met zijn vèrdragende bronzen stem weet hij de verzen naturel en indringend te brengen. Hij heeft een enorme podiumaanwezigheid, en stijgt ver boven de rest uit.

Op het eind staat het langharige zoontje van Ajax in het spotlicht, met diens schild en zwaard die hij nauwelijks kan dragen.

Tournee t/m 1 dec. Info. www.toneelgroepamsterdam.nl.