7 Vergelijken

Drees: populairder dan z’n partij? Verkiezingsaffiche met Willem Drees

Verkiezingsposters

http://affiches.dnpp.eldoc.ub.rug.nl/

Het Documentatiecentrum voor Nederlandse Politieke Partijen bouwde een collectie op van zo’n 2.500 affiches die door partijen in verkiezingstijd zijn gebruikt. Op de site is de collectie gedigitaliseerd; je kunt zoeken op partij en op verkiezingsjaar. Vóór de oorlog maakten partijen gebruik van ideologische symboliek om de kiezers aan te spreken: arbeiders met opgestroopte mouwen, stralende zonsopkomsten en Nederlandse leeuwen. Onder invloed van de tv wordt het gezicht van de lijsttrekker vanaf begin jaren zeventig steeds prominenter. Soms pakt dat voor een campagne slecht uit: berucht is het affiche met een minzaam lachende Ad Melkert uit 2002. Overigens lijkt het affiche op de PvdA-poster met premier Drees uit de jaren 50. Opvallend is dat de naam van de partij in kleine letters staat vermeld: Drees was kennelijk populairder dan zijn partij. (EL)

Met bijdragen van Elise van der Laan, Ewout Lamé, Hendrik Spiering en Irene de Vette