5 Archeologie

Franse luchtarcheologie

http://tinyurl.com/3c3azw

Voordat een archeoloog de schop in de grond steekt, moeten visuele aanwijzingen boven de grond voldoende bewijs leveren dat er iets te vinden zou zijn. Halverwege de twintigste eeuw werden luchtfoto’s belangrijk voor aanwijzingen die vanaf de grond onzichtbaar bleven. Deze ‘luchtarcheologie’ werd steeds verder verfijnd, bijvoorbeeld door de Franse archeoloog Roger Agache, die in het Noord-Franse Picardië belangrijke ontdekkingen deed. Agache behoorde tot de ‘flying fools’; een groep archeologen die er met camera in de ene hand en de stuurknuppel in de andere op uit trok. Hij ging het liefst in de winter, dan was het meest te zien. Zo wezen winterse dauwringen op de contouren van grote Gallisch-Romeinse villa’s. De Franse regering heeft een uitgebreide site gewijd aan ‘luchtarcheologie’, inclusief een spel waarbij je zelf sporen vanuit de lucht kunt zoeken. (IdV)