4 MUSEUM

Foto Vincent Mentzel De meeste machines van Tinguely komen uit het Tinguely Museum in Zwitserland en moesten voor deze tentoontelling speciaal naar de Kunsthal gebracht worden. Dat was een flinke klus. „Veertien vrachtwagens en een dieplader kwamen hier in Rotterdam voorrijden”, vertelt Jannet de Goede, die de tentoonstelling in de Kunsthal samenstelde. „Toen alles was uitgeladen, lag het hele museum vol houten pallets met een roestig stuk schroot erop gebonden. Dat was nogal een raar gezicht. Gelukkig kwamen er mensen, die het werk van Tinguely goed kennen meehelpen om alles weer in elkaar te zetten”. foto Vincent Mentzel Een monteur aan het werk tijdens de inrichting van de tentoonstelling " Alles beweegt" van de beeldend kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) in de Rotterdamse Kunsthal. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 8 oktober 2007 Mentzel, Vincent

Tinguely: Alles Beweegt

Rotterdam: Kunsthal. T/m 27 januari 2008. Di-za 10.00-17.00u, zo 11.00-17.00u. Inl: www.kunsthal.nl

Zijn voorliefde voor beweging en toeval ontwikkelde Jean Tinguely (1925-1992) in 1952 in Parijs. In de Kunsthal is nu een overzichtsexpositie te zien met zijn bewegende sculpturen, nutteloze machines van afvalmateriaal, affiches en samenwerking met andere kunstenaars. Hoogtepunt is de reusachtige ‘Luminator’, een hijskraanarm versierd met schroot en gekleurde lampen, aangedreven door een motor en langzaam draaiend, schommelend en wiegend.