1 Spel

Jungle Speed

Asmodee Editions, importeur: Hodin, ca. 17,50 euro

Wéér zo’n leuk spel waarvan ik me afvraag: was het echt zo moeilijk om heldere spelregels op te stellen? Dat je dus in het regelboekje toch maar in het Frans gaat kijken of het dáár dan wel duidelijk wordt. Vaak is dat wel zo trouwens.

En dit spel is toch simpel genoeg, als je er eenmaal achter bent. Jungle Speed is een van de vele varianten op het kaartspel pesten: probeer zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken op de centrale stapel. Het geweldige idee van Jungle Speed is dat op de kaarten een krankzinnige reeks gekleurde maffe symbolen staat en dat je soms op de kleur moet letten, maar soms op die symbolen. Niet te doen. En dat is juist zo leuk. Spelletjes zijn alleen maar leuk als er niet vooraf een evidente winnaar is.

Jungle Speed bespeelt alle psychologische wetten van aandacht en remmingen. Want er zijn nog meer complicaties: soms komt er een kaart waarna iedereen direct moet proberen de Totem te grijpen (ja: de Totem). Wie daar klaar voor is, mist de andere aandachtspunten. „Een soort valse bingo”, oordeelde een van ons. „Duurt lekker lang”, zei een ander. „Echt iets voor een brakke ochtend na een feestje.” (HS)