Zwaarlijvigheid is wereldziekte

In alle werelddelen worden mensen dikker, met uitzondering van Azië. Dat blijkt uit een onderzoek in 63 landen. De onderzoekers spreken van een ‘pandemie’, een universele volksziekte. De 168.000 proefpersonen werden allen op dezelfde dag onderzocht. Van hen was tweederde te zwaar, de helft zelfs zwaarlijvig. Gekeken werd naar body mass index (BMI), het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Een uitkomst van 20 tot 25 geldt als gezond, boven de 30 als ziekelijk overgewicht. Bij een BMI van boven de 25 bestaat een verhoogd gezondheidsrisico. Canada en Zuid-Afrika hadden de meeste zwaarlijvige inwoners, met een gemiddeld BMI van 29. Ruim 36 procent van de proefpersonen in Canada en 40 procent van de vrouwen in Zuid-Afrika had een BMI hoger dan 30. In Azië had slechts 7 procent dit. Amerikanen werden buiten het onderzoek gelaten. (BBC)