Zachtjes schudden houdt muizen slank

Rotterdam. Jonge muizen die vijftien weken lang dagelijks een kwartier op een trilplaat worden gezet, groeien op tot slankere exemplaren dan soortgenoten die dat niet hoefden. Biomedicus Clinton Rubin en collega`s van de State University in New York schreven gisteren in de Proceedings of the National Academy of Sciences dat de trilplaatmuizen na afloop 28 procent minder vet hadden. De resultaten zeggen niets over de trilplaten in sportscholen, waarschuwen de onderzoekers. De trillingen waren miniem en hadden een uitslag kleiner dan wanneer de muizen gewoon zouden trippelen. Belangrijk is dat ze hun trilkwartiertjes tijdens de groei ondergingen. Het gunstige effect is, zo vermoeden de onderzoekers, dat de trillingen stamcellen stimuleren om zich te ontwikkelen tot bot- en spiercellen in plaats van vetcellen. De trilplaat zou zo muizen opleveren met minder vetcellen.