what’s next • non-issues

Nederland tiende in ‘groen gedrag’

‘TANDBERG, leverancier van producten en diensten voor visuele communicatie, heeft een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat Nederland pas op de tiende plaats komt van meest ‘groene’ populatie. Een van de oorzaken hiervoor is onder andere dat slechts 35 procent van de Nederlandse ondervraagden aangeeft dat zij liever producten en diensten afnemen van een milieubewuste organisatie. Dit terwijl het wereldwijd gaat om meer dan de helft van de consumenten (53 procent). China, Australië en Canada hebben de meest ‘groene’ populatie.

Het onderzoek werd in opdracht van TANDBERG uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos MORI. Er werden 16.823 consumenten geïnterviewd in 15 landen (Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Rusland, Spanje, Zweden en de VS) om houding en gedrag van mensen ten opzichte van het milieu in kaart te brengen. In het totaal werden 16.823 mensen geïnterviewd, die representatief zijn voor de totale wereldpopulatie van 2 miljard.’

(letterlijke tekst van persbericht van Tandberg)

Tevredenheid over IT neemt sterk toe

‘Uit nieuw onderzoek van Capgemini, het Georgia Institute of Technology, DHL en SAP, blijkt dat voor het eerst sinds 2003 de kloof tussen de IT-verwachtingen en de ‘user experience’ kleiner wordt. Het aantal gebruikers dat tevreden is over de IT-capaciteiten van logistieke dienstverleners (3PL’s) is met 7% gestegen. In Nederland is zelfs sprake van een nog sterkere toename van de tevredenheid. Dit jaar geeft 46% van de Nederlandse verladers (mondiaal 42%) aan tevreden te zijn met de IT van hun 3PL. Dit kwam vorig jaar niet hoger dan 35%, zowel in Nederland als mondiaal.

3PL’s mogen echter allerminst op hun lauweren gaan rusten. De IT-resultaten en ontoereikende IT-capaciteiten blijven in de topdrie van belangrijkste probleempunten staan. Net als in 2006 staan ‘visibility tools’ (91%) en ‘web-enabled communications’ (88%) helemaal bovenaan de lijst met technologieën die 3PL-gebruikers graag zouden toevoegen aan hun huidige mogelijkheden.’

‘2007 Third-Party Logistics’ is een onderzoek onder 1.568 leidinggevenden in de logistieke sector uit 61 landen, onder wie 120 supply chain managers werkzaam in Nederland.

(letterlijke tekst van persbericht van Capgemini)

De beste en slechtste belastingmaatregel

‘Accountant- en adviesorganisatie Arenthals Grant Thornton heeft de website www.agt.nl/fiscaal gelanceerd waarop fiscalisten hun stem kunnen uitbrengen op de top-5 maatregelen in de categorieën ‘AGT Fiscaal Royaal’ en ‘AGT Fiscaal Fataal’. Voor de beste maatregel ontvangt het ministerie van Financiën de ‘Gouden Envelop’.

„Er is vaak kritiek op overheidsmaatregelen in de belastingsfeer”, zegt Cor Overduin, fiscalist bij Arenthals Grant Thornton en medebedenker van de belasting-awards. „De oorzaak ligt in de grote kloof tussen politiek Den Haag en de dagelijkse realiteit in het bedrijfsleven. In het algemeen kun je zeggen dat de politiek best wat meer feeling zou mogen hebben met de dagelijkse praktijk.” Maar het is – gelukkig – niet alleen kommer en kwel in belastingland. Er worden ook maatregelen genomen die wel op de instemming van de beroepsgroep kunnen rekenen.

De verkiezing kan worden gezien als ludiek signaal naar de makers van belastingwetgeving en de betrokken politici. Maar tegelijkertijd is het ook een signaal dat best serieus mag worden genomen.’

(letterlijke tekst van persbericht van Arenthals Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V.)