Vraagtekens EU bij beperking internetgokken

Franse en Nederlandse wetgeving verbiedt gokken via internet. Brussel zet daar vraagtekens bij. De aanhouding van de topman van een internetcasino zet de discussie op scherp.

Via internetgokbedrijf Unibet wedden op de ruststand van de UEFA-cupwedstrijd van morgenavond tussen Zenit Sint Petersburg en AZ mag in Nederland en Frankrijk niet. Dat zou namelijk gokverslaving en criminele activiteiten aanwakkeren, redeneren de Franse en Nederlandse wetgevers.

Volgens de Europese Commissie kan deze opstelling strijdig zijn met EU-regels. „Gokken is niet geharmoniseerd in de Europese Unie”, zegt Jan Kabel, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Er bestaat geen Europese richtlijn of wetgeving over het aanbieden van kansspelen. Het resultaat is dat lidstaten vrij zijn om hun eigen beleid te voeren mits andere Europese principes als vrijheid van vestiging of vrijheid van dienstverlening niet worden geschonden. Kabel: „Het Europese Hof van Justitie heeft al meerdere malen gevonnist dat landen een restrictief beleid mogen voeren mits ze consequent zijn.”

Zo mocht Italië het Engelse onlinegokhuis Ladbrokes niet van de markt weren omdat de autoriteiten al vele vergunningen aan andere buitenlandse gokbedrijven had afgegeven. Het Verenigd Koninkrijk stond wel in zijn recht toen het meer dan tien jaar geleden een Duitse loterij tegenhield die een landelijk kansspel wilde aanbieden. „Britse autoriteiten verboden ook Britse gokbedrijven om landelijk te opereren. Het Hof stelde dat het beleid consequent en gerechtvaardigd was”, legt Kabel uit.

In Nederland kijkt het College van Toezicht op de Kansspelen of de gokwet wordt nageleefd. Peter Geertsen, plaatsvervangend secretaris bij het college, zegt dat kansspelen zonder vergunning van oudsher tegen Nederlandse normen indruisen. „Christenen vonden het niet netjes om jezelf via gokken te verrijken tenzij de opbrengsten naar het goede doel gaan, terwijl de socialisten meenden dat je arbeiders hun loon zo niet mag afnemen.”

Aanbieders van gokspelletjes via internet komen momenteel niet in aanmerking voor een vergunning. „Het maakt niet uit of het een Nederlands of buitenlands bedrijf is. Het idee is dat wedden op sportuitslagen sneller resultaat oplevert en daardoor een grotere verleiding biedt en meer verslavend is dan de bankgiro- en de sponsorloterij”, zegt Geertsen. Het beleid maakt het onmogelijk voor bedrijven als Unibet om legaal de Nederlandse markt te betreden.

Begin oktober vonniste de rechter in Utrecht dat Unibet al zijn activiteiten in Nederland moest staken. Voor elke dag dat het bedrijf die uitspraak niet nakomt, moet het 100.000 euro betalen aan De Lotto, de partij die het proces had aangespannen. Geertsen: „Maar toezicht kunnen wij niet houden. Unibet opereert gewoon vanuit Malta of Antigua. In 1998 heeft het college al geadviseerd om de erkende loterijen internet op de laten gaan. Dan bieden ze ten minste een legaal alternatief aan. Dat voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.”

Unibet hoopt dat Brussel de druk op Nederland en Frankrijk om te gokmarkt te liberaliseren verder opvoert.

Op 6 november zou de Franse minister Jean-Pierre Jouyet (Europa) met eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) gaan praten. Daarom komt de arrestatie van Petter Nylander op een opmerkelijk moment. „De Franse gokwet is in strijd met het EU-recht om diensten te verlenen maar de Fransen zijn bereid om een open dialoog te voeren over de aanpassing van hun wet”, stelt een medewerker van McCreevy.

De Fransen hebben in de Britse zakenkrant Financial Times al aangedrongen op de vrijlating van Nylander. „Dit is geen zaak tussen de Franse staat en Unibet. Française de Jeux en PMU zullen hun aanklacht moeten laten vallen”, zegt een woordvoerder van het Franse ministerie van Financiën.

Ook Nederland is onderwerp van onderzoek door de Commissie. In augustus plaatste McCreevy vraagtekens bij de Nederlandse opvatting dat het gokbeleid het aantal gokverslaafden had teruggebracht.