‘Verfbedrijf zal ons beter begrijpen’

Sigmakalon, het tweede verfbedrijf van Europa, komt in handen van het Amerikaanse PPG. Dat heeft voor- en nadelen voor het van oorsprong Nederlandse concern, aldus topman Pierre-Marie De Leener.

Grondstoffen worden gelost bij de lakkenfabriek van Sigmakalon in Amsterdam. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Aanvoer van grondstoffen bij Sigma Kalos Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 071018 Boyer, Maurice

De Amerikaanse verffabrikant PPG Industries wordt de nieuwe eigenaar van Sigmakalon, bekend van onder andere de verfmerken Histor en Sigma Coatings. PPG heeft het van oorsprong Nederlandse verfbedrijf, waarvan het hoofdkantoor in Uithoorn staat, onlangs voor 2,2 miljard euro gekocht van het Amerikaanse private-equityfonds Bain Capital. Met de overname van Sigmakalon, de grootste verfproducent in Europa na Akzo Nobel, verdubbelt PPG zijn omzet ruim. Een gesprek met Pierre-Marie De Leener, sinds 1998 bestuursvoorzitter van Sigmakalon.

Hoe kijkt u aan tegen de overname door PPG?

„Rationeel gezien is het goed voor Sigmakalon, al was ik liever topman gebleven van een bedrijf dat weliswaar in handen is van een private-equityfonds, maar wel zijn eigen koers kan bepalen. De operationele winst is de afgelopen vijf jaar met 60 procent gegroeid en de omzetgroei ligt de afgelopen twee jaar 3 tot 4 procent boven het marktgemiddelde. We hadden voldoende potentieel en plannen om zelfstandig door te gaan, maar Bain besliste anders. Het voordeel van Bain Capital is dat het een financiële partij is en die staat toch op meer afstand van ons dan PPG straks.”

Waarom heeft Bain Capital gekozen voor PPG?

„Bain heeft gezocht naar de hoogste bieder. Er waren andere gegadigden voor Sigmakalon, zowel financiële partijen als industriele partijen. Maar opnieuw met een financiële partij in zee gaan is te riskant geworden door de crisis op de financiële markten. De banken stellen hogere eisen aan investeerders, waardoor de schulden voor Sigmakalon als gevolg van de overname zwaarder zouden worden. En zonder aandeelhouder verder is onmogelijk. Wat een voordeel is, is dat PPG als verfbedrijf ons beter zal begrijpen dan een private-equityfonds. Dus al met al is PPG een goede partij.”

Was Akzo Nobel, dat bezig is met de overname van het Britse ICI, niet geïnteresseerd in Sigmakalon?

„Nee, dat was een onmogelijk scenario, doordat het marktaandeel van beide bedrijven samen in Europa te groot is. De Europese Commissie zou die overname nooit hebben goedgekeurd. Bovendien zijn Akzo Nobel en Sigmakalon allebei sterk in decoratieve verf in Europa, dus beschouwen we elkaar als concurrenten. Of je die makkelijk samenvoegt tot één bedrijf, weet ik niet.”

Waarom wil PPG Sigmakalon hebben?

„PPG heeft geen decoratieve verf in Europa, terwijl Sigmakalon er juist een heel belangrijke speler is. Daardoor zijn het volstrekt complementaire bedrijven. Voor PPG is de aankoop van Sigmakalon de eerste stap op weg naar een stevige positie in Europa en Afrika. Je kunt nu eenmaal geen wereldspeler zijn als je weinig marktaandeel in decoratieve verf hebt. De helft van alle verf die wordt verkocht is namelijk voor gebruik in huis, zowel nieuwbouw als onderhoud. Bovendien wil PPG, net als Akzo Nobel, uitgroeien tot een wereldleider op het gebied van zowel industriële, scheepsbouw- als beschermende coatings. Ook daar levert Sigmakalon een bijdrage aan.”

Hoe groot wordt het synergievoordeel?

„Dat voordeel zal vooral liggen op het gebied van gunstiger inkoopprijzen. Maar hoeveel kan PPG nog niet zeggen, want we hebben geen informatie vrijgegeven die ons, als de overname niet door mocht gaan, concurrentienadeel kan opleveren. We hebben alleen vrij algemene informatie verstrekt aan de kandidaat-kopers. Zolang de Europese Commissie geen goedkeuring heeft gegeven voor de overname, blijven Sigmakalon en PPG concurrenten.”

Kan Sigmakalon zijn groeiplannen onder PPG blijven uitvoeren?

„Bain Capital heeft ons de speelruimte gegeven om overnames te doen en PPG heeft toegezegd dat ook te zullen doen. We hebben onder meer een joint venture opgezet met Samsung Coatings, in 2004, en met Univer in 2006 in Italië. In China, in de regio rond Shanghai, hebben we al eigen fabrieken, maar we zijn recent ook een joint venture aangegaan met een Chinees verfbedrijf. Als de welvaart daar stijgt, wordt China een enorm aantrekkelijke markt. Ik denk dat Sigmakalon in die regio binnen vijf jaar een van de drie grootste verfleveranciers kan zijn.”

Blijft de naam Sigmakalon bestaan?

„Nee, die naam verdwijnt vrijwel zeker. Dat is niet zo erg, de naam bestaat nog maar sinds 1999 en bovendien is Sigmakalon geen merknaam. De consument kent ons als Histor of Ripolin, in Frankrijk, of Dekoral, in Polen. Die merken blijven gehandhaafd.

Wordt u lid van de raad van bestuur van PPG?

„Nee, ik krijg een functie waarbij ik rechtstreeks rapporteer aan de ceo van PPG, maar ik blijf in Europa. Meer kan ik er nog niet over zeggen.”