Veel moois in Couperus-collectie

Veertig jaar lang verzamelde antiquaar Max Schuhmacher de boeken van Louis Couperus. Morgen wordt de collectie te koop aangeboden.

Antiquariaat Schuhmacher uit Amsterdam biedt zijn grote collectie van honderden edities van het werk van Louis Couperus ter verkoop aan. Dit heeft eigenares Wilma Schuhmacher bekend gemaakt. Morgen vindt in de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) de 28ste Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair plaats. Op deze belangrijke beurs zal de gehele collectie tentoongesteld worden. Tegelijk komt er een catalogus uit met wetenschappelijk accurate beschrijvingen van elke editie.

In de collectie bevinden zich unieke exemplaren, typografisch voorbeeldig bezorgd, zoals een eerste uitgave van Psyche (1898) met een bandontwerp dat nooit eerder is getoond. Ook ‘prachtexemplaren’, aldus Wilma Schuhmacher, van eerste drukken van Eline Vere (1889), Noodlot (1890) en De stille kracht (1900) behoren tot de verzameling. Losse edities worden niet verkocht; de collectie dient in zijn totaliteit verworven te worden.

Na het overlijden van Max Schuhmacher op 8 juni dit jaar wil Wilma Schuhmacher, zuster en mededirecteur, met deze verkoop een statement maken. „Max en ik hebben besloten dat een van ons altijd door zal gaan na het overlijden van de ander.”

De Couperus-collectie van het antiquariaat is het resultaat van meer dan 40 jaar verzamelen door Max Schuhmacher. Al in 1963 bracht het antiquariaat catalogus nummer 175 uit Van en over Louis Couperus. In deze baanbrekende catalogus werd voor het eerst het verschijnsel gesignaleerd dat hetzelfde boek in dezelfde druk in verschillende banden kon verschijnen.

Deze collectie kreeg dankzij verzamelaars als schenking een onderkomen in de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum, beide in Den Haag. Sindsdien heeft Max Schuhmacher een tweede, nieuwe collectie bijeengebracht.

Het was de passie van Max Schuhmacher exemplaren met elkaar te vergelijken; dan ontdekte hij dat de ene uitgave uit dezelfde drukgang zwarte schutbladen had en de andere lichtgrijze. Volgens Wilma Schuhmacher is het verzamelen van antiquarische boeken ‘kijken en bestuderen’.

Louis Couperus (1863-1923) was zeer betrokken bij de omslagen. Zijn uitgever L.J. Veen nodigde kunstenaars als Jan Toorop en Theo Neuhuys uit. In de collectie bevinden zich edities met perkament, linnen, karton en ingenaaid, de zogenaamde ‘weelde-edities’. Met de kleuren en het ontwerp werd druk geëxperimenteerd en gevarieerd. Wilma Schuhmacher zegt in de geest van haar broer Max te handelen door de verzameling ‘als geheel’ ter beschikking te stellen ter verkoop.

De 28th Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair is te bezoeken op Passenger Terminal Amsterdam, Piet Heinkade 27 (achter CS). www.amsterdambookfair.com