Topman Unibet aangehouden

De baas van het onlinegokhuis Unibet, de Zweed Petter Nylander, is maandag op Schiphol gearresteerd. Vandaag wordt hij voorgeleid. De marechaussee voerde een omstreden Europees arrestatiebevel uit, omdat Unibet een Franse kansspelwet had geschonden. Deze wet staat volgens de Europese Commissie haaks staat op EU-regels.

Unibet (omzet 107,6 miljoen euro) bood zonder vergunning onlinekansspelen aan. Dit is volgens de Franse wet voorbehouden aan monopolies als de loterij Française des Jeux en PMU, gespecialiseerd in het wedden op paarden. Reden voor de Franse opsporingsdiensten om aan alle Europese landen te vragen Nylander te arresteren.

Unibets waarnemend directeur Ragnar Hellenius reageerde geschokt. „Het arrestatiebevel is een manier om criminelen te vangen. Petter Nylander is een alom gerespecteerd directeur van een in Noorwegen beursgenoteerd bedrijf.”

Begin oktober vonniste de rechter in Utrecht dat Unibet al zijn activiteiten in Nederland moest staken. Voor elke dag dat het bedrijf die uitspraak overtreedt, moet het 100.000 euro betalen aan De Lotto, de partij die het proces had aangespannen. Vorige week maakte De Lotto bekend dat het stappen wil zetten om de dwangsom te innen.

Volgens een justitiewoordvoerder is er geen verband tussen het Nederlandse gokbeleid, de dwangsom en de arrestatie van Nylander. Hellenius: „Petter reisde al een jaar wetende dat dit arrestatiebevel boven zijn hoofd hing.”