Topman Unibet aangehouden

Petter Nylander, de Zweedse baas van het online gokhuis Unibet, is maandag op Schiphol gearresteerd. De marechaussee voerde een omstreden Europees arrestatiebevel uit omdat Unibet een Franse kansspelwet, die haaks staat op EU-regels, had geschonden. Unibet, met een jaaromzet van 107,6 miljoen euro in 2006, bood zonder vergunning online kansspelen aan. Dit is volgens de Franse wet voorbehouden aan gemachtigde monopolies als de loterij Française des Jeux. Reden voor de Franse opsporingsdiensten om aan alle Europese landen te vragen Nylander te arresteren. Een medewerker van eurocommissaris Charlie McCreevy noemt het opmerkelijk en ongelukkig dat Nylander uitgerekend maandag is gearresteerd. „De Franse gokwet is in strijd met Europese regels maar Parijs was bereid om een open dialoog te voeren.” Over 2 weken zou de Commissie met de Fransen om de tafel gaan zitten. (NRC)