Tomtom is bereid prijs te verlagen

Tomtom zal de verkoopprijzen van zijn navigatieapparaten verlagen als dat nodig is om zijn marktaandeel in de VS te vergroten en in Europa te behouden. Het bedrijf zal dit jaar harder groeien dan verwacht.

Dat zei bestuursvoorzitter Harald Goddijn vanmorgen in een toelichting op de derdekwartaalcijfers van zijn bedrijf. Het bedrijf verraste de financiële markten met een bijstelling van de omzetverwachting voor het hele jaar van 1,7 tot 1,8 miljard euro. Tomtom was vanmorgen de sterkste stijger op het Damrak met een koersstijging van bijna 6 procent naar 59,87 euro.

De omzet van Tomtom bedroeg in het derde kwartaal 427 miljoen euro, 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 36 procent naar 99 miljoen euro.

Prijsverlagingen zijn volgens Goddijn mogelijk omdat de brutomarge tot verbazing van analisten naar bijna 49 procent is gestegen. „Ondanks een verlaging van de verkoopprijzen”, stelt Goddijn. „Daar zijn we door een lager kostenniveau in geslaagd.”

Volgens Goddijn is die hoge marge niet vast te houden. „We gaan uit van een gemiddelde van 40 procent.” Doordat Tomtom zijn kosten goed in de hand heeft, geeft dat verdere speelruimte om de prijzen in de winkel verder te verlagen. Goddijn: „We willen ons marktaandeel in Europa handhaven en in de VS vergroten. Wij zijn tevreden als we een brutomarge maken rond de 40 procent.”

In Europa heeft Tomtom naar eigen zeggen een marktaandeel van 50 procent. In de VS lag dat in het derde kwartaal op 22 procent. „We verwachten dat in het vierde kwartaal op te kunnen voeren naar 27 tot 30 procent”, zegt Goddijn. „We hebben er in het afgelopen kwartaal hard aan gewerkt om ons merk beter te positioneren en om betere plekken in de winkels te krijgen. Daarvan zien we langzaam maar zeker het effect.” De Amerikaanse markt groeit bovendien harder dan Tomtom had verwacht. Het vierde kwartaal is in de VS verreweg het belangrijkste, daarin wordt volgens Goddijn de helft van de omzet behaald.

Over het bod op kaartenmaker Tele Atlas wilde Tomtom vanmorgen niets zeggen. De koers van Tele Atlas staat sinds Tomtom begin augustus een bod van 21,25 euro uitbracht ruim boven dat niveau. Rond het middaguur lag de koers van Tele Atlas op 23,12 euro.

„We lopen op schema”, zegt Goddijn. Het is voor Tomtom eerst wachten op goedkeuring van de Europese Commissie, die voor 4 december, als het bod afloopt, wordt verwacht. „We denken er in Brussel wel doorheen te komen.”