Televisie Voorkeur

In 2004 brandde de Anna Amalia- bibliotheek in Weimar uit. 60.000 boeken raakten beschadigd. Over de restauratie daarvan de documentaire Die Buchretter von Weimar, Arte, 19.00-19.45u. View of the historic Rokoko hall of the Anna Amalia library in Weimar, eastern Germany, 18 October 2007. Books of the huge collection were brought back to the library being rebuilt after a fire broke out 02 September 2004, destroying wide parts of the collection. The 300-year-old library, a UNESCO world heritage site, is scheduled to re-open on 24 October 2007. AFP PHOTO DDP/JENS-ULRICH KOCH GERMANY OUT AFP

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over illegale vrouwen in de Amsterdamse Bijlmer. Mishandeling, verwaarlozing en slechte woonomstandigheden zijn er een groot probleem. De zwarte dominee Dube begon een project om deze vrouwen te helpen. En het derde deel in de serie van oorlogsverslaggever Arnold Karskens, die zonder bescherming van troepen door Afghanistan reisde. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Mee op patrouille in Uruzgan: wat komt er terecht van de humanitaire projecten van de Nederlandse militairen? Ook Bernard Wientjes van VNO-NCW en Elco Brinkman in deze Afghaanse provincie: welke investeringsmogelijkheden er zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven? En aandacht voor de uitvaart van Jan Wolkers. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova.Aandacht voor de schrijver Jeroen Brouwers die wél in zijn woonplaats Zutendaal de gemeentelijke Cultuurprijs aanvaardt. Ook de NAVO-top in Noordwijk, de bosbranden in Californië en voor Jan Wolkers als beeldhouwer. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

De tranen van... Over de botsing op de A16 die in november 1990 aan acht automobilisten het leven kostte. Gesprekken met overlevenden en nabestaanden over de paar seconden mist die zoveel ellende veroorzaakten. Ned.2, 17.05-17.35u.

Hello Goodbye. Een vrouw uit Aruba komt voor de begrafenis van haar moeder terug naar Nederland. En een Indonesische vrouw die na drie maanden samenzijn met haar Nederlandse liefde weer terug moet naar Bali. Ned.1, 20.30-21.20u.

Hoge bomen in de misdaad. Portret van Willem van de Moosdijk, zelfbenoemd kruidendokter te Casteren, Noord-Brabant. Verkocht hij voor veel geld geneeskrachtige kruiden of soepgroenten? Ned.2, 20.50-21.30u.

Space Mysteries: Comets. Kometen worden al sinds de oudheid gevreesd als ijsreuzen die het leven op aarde kunnen vernietigen. Tegenwoordig bieden ze veel inzicht in het ontstaan van de planeten en het leven op aarde. Wetenschappers voeren experimenten uit om te zien hoe het universum is geëvolueerd en of een verwoestende komeet mogelijk onze kant opkomt. National Geographic, 21.30-22.30u.

Cinema.nl. Interview met George Clooney over de advocatenthriller Michael Clayton. En een interview met Erik de Bruyn (Wilde Mossels) over zijn nieuwe film Nadine, met Monique Hendrickx en Halina Reijn. Lucretia van der Vloot zingt haar favoriete scène uit de film The Way we Were. Ned.3, 0.20-0.55u.

documentaire

The nature of Britain.Achtdelige serie natuurdocumentaires over bijzondere flora en fauna in Groot-Brittannië. In deze aflevering: Urban Britain. De stedelijke omgeving blijkt ook een belangrijke habitat voor flora en fauna te zijn. Er zijn bijvoorbeeld otters in hartje Newcastle, en leeuweriken zingen in Londen de hele nacht. BBC 1, 22.00-23.00U.

Football hooligans international: Scotland. Onderzoek naar de religieuze vete tussen de fans van de Schotse clubs de Rangers en Celtic en ontmoetingen met hooligans van beide clubs. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

ONE life: Above enemy lines. Piloten van de RAF worden gevolgd tijdens hun twee maanden dienst in Afghanistan, waar ze de grondtroepen langs de frontlinie in de provincie Helmand ondersteunen in hun strijd tegen de Taliban. BBC 1, 23.40-0.25u.

praatprogramma

De wereld draait door. Met regisseur Ate de Jong en zijn dochter. Verder John Engels en Hein van de Geyn over Chet Baker. Ned. 3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Met Robbert Ammerlaan van uitgeverij De Bezige Bij over de crematie van Jan Wolkers. Ook met Katja Schuurman over haar nieuwe programma Return to sender en Frank Westerman over zijn boek Ararat. Ned. 1, 23.00-00.00u.

Pitchtalk. Praten met ondernemer Bernhard van Oranje over zijn bedrijf Levi9 en Koen Kleijn, interim-hoofdredacteur van opinieblad De Groene Amsterdammer, over het 130-jarig bestaan van het blad. Het Gesprek, 20.00-21.00u.

muziek

BBC Electric Proms 2007. Concertregistratie van werken van arrangeur Mark Ronson met het BBC Concert Orchestra en ook met onder anderen de Editors, Sean Lennon en Terry Hall. BBC 2, 00.20-0.50u.

amusement

BankGiroLoterij restauratie. De kerk van Wier en de Oude Molen van Osdorp strijden om een finaleplaats. Ned.2, 21.30-22.00u.

sport

Champions League. Voorbeschouwing, liveverslag en nabeschouwing van de wedstrijd Real Madrid-Olympiacos in de UEFA Champions League. Daarna samenvatting van overige duels van deze ronde . Ned.3, 20.10-23.40u.