Televisie Film van de dag

One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Onweerstaanbare succesverfilming van Ken Kesey’s bestseller uit 1962. Simulant en vrije geest Jack Nicholson wekt zijn medepatiënten op tot verzet tegen repressie en conformisme in de psychiatrische inrichting waar de autoritaire zuster Ratched de scepter zwaait. De Tsjechische regisseur Milos Forman zag in het boek parallellen met zijn vroegere onvrije leven onder het communisme. De film werd opgenomen in een echte inrichting en de fotografie benadrukt het claustrofobische en klinische karakter van de vertrekken waar angst regeert. De medepatiënten van Nicholson maken evenveel indruk als de steracteur: Brad Dourif, Christopher Lloyd, Vincent Schiavelli, Danny Devito en anderen vormen met hun karakteristieke koppen een hecht ensemble. De film won Oscars voor beste film, regie, scenario, Nicholson en Louise Fletcher als de hoofdzuster.(Milos Forman, 1975, VS), RTL7, 20.30-23.00u.

André Waardenburg