Rice: strenge regels beveiligers in Irak

Particuliere beveiligingsbedrijven die Amerikaanse diplomaten in Irak beschermen worden aan strengere regels onderworpen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gisteren aangekondigd.

Rice zei de meeste aanbevelingen over te zullen nemen van een onderzoekscommissie die werd ingesteld na een schietincident met bewakers van het omstreden bedrijf Blackwater. Zij schoten vorige maand zeker 17 burgers dood op een verkeersplein in Bagdad.

Het incident veroorzaakte grote verontwaardiging in Irak. In de VS leidde het tot meer aandacht van de politiek voor de grote mate waarin legertaken worden uitbesteed aan particuliere ondernemingen en het juridische schemergebied waarbinnen die opereren.

De belangrijkste aanbeveling die de commissie afgelopen maandag aan Rice presenteerde, luidde dat er eenduidig toezicht moet komen op de private beveiligers. Verder moeten de beveiligers beter onderricht worden in de gevoeligheden van de lokale cultuur en moeten ze voortaan Arabische tolken mee hebben op patrouille. Volgens de commissie moeten de beveiligers meer oog hebben voor onschuldige omstanders alvorens zij het vuur openen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou de maatregelen ook moeten afstemmen met het Pentagon, dat in Irak veruit het grootste deel van de ruim 120.000 contractanten in dienst heeft. Blackwater was door het State Departement van Rice ingehuurd. Rice zei deze week met haar Defensie-collega Gates over de nieuwe regelgeving te zullen overleggen.

Volgens de aanbevelingen moeten verder comités worden opgericht die onderzoek doen na elke burgerdode. Deze krijgen ook de bevoegdheid zaken door te verwijzen naar de Amerikaanse opsporingsautoriteiten. De commissie trekt geen conclusies over individuele gevallen waarbij Blackwater-beveiligers de wet zouden hebben overtreden. (AP, BBC)