Renners krijgen pas tegen doping

Wielrenners moeten vanaf de Tour de France 2008 over een ‘biologisch paspoort’ beschikken om te kunnen deelnemen aan wedstrijden. Dat is gisteren besloten tijdens het dopingcongres in Parijs waar teamleiders, de internationale wielerorganisatie UCI, organisatoren van wedstrijden en het wereldantidopingagentschap WADA aan deelnamen. Het biopaspoort moet de strijd tegen dopegebruik gemakkelijker maken.

Vanaf 1 januari 2008 wordt werk gemaakt van de invoering van het paspoort. Meerdere keren per jaar worden de bloed- en urinewaarden van renners opgeslagen. Schommelingen in die waarden kunnen wijzen op het gebruik van verboden middelen.

De invoering van het paspoort gaat samen met een verdubbeling van het aantal controles, want voor een biologisch profiel zijn minstens drie urine- en bloedstalen nodig. Daarom verhoogt de UCI volgend jaar het aantal controles buiten competitie ook van duizend tot zevenduizend. Tijdens competities worden achtduizend controles vooropgesteld.

De top kwam er op initiatief van Tourorganisator ASO en de Franse minister van sport Roselyne Bachelot. ASO wil door een intensievere strijd tegen doping voorkomen dat de Ronde van Frankrijk in 2008 net als de voorgaande jaren wordt overschaduwd door dopingperikelen.