Rel rond foto dood ETA-lid

In Spanje is ophef ontstaan over een expositie van persfotograaf Clemente Bernad in het Guggenheim-museum in Bilbao.

Volgens nabestaanden van ETA-slachtoffers geeft Bernads werk een verkeerd beeld van het geweld van de Baskische afscheidingsbeweging. Op de tentoonstelling is onder meer een foto te zien van een woonruimte van de Guardia Civil die getroffen werd door een ETA-aanslag, en een foto van rouwenden rond een doodskist met daarin een omgekomen ETA-lid.

Organisaties van nabestaanden van ETA-slachtoffers hebben protest aangetekend bij het museum en willen dat de foto’s worden verwijderd.

De meest prominente daarvan is de Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT), die zich de afgelopen maanden ook zeer kritisch opstelde jegens de (nu vastgelopen) onderhandelingen tussen de linkse regering-Zapatero en de ETA.

De AVT noemt Bernads foto’s „zeer beledigend”.

Een ideologische bondgenoot van de AVT, de rechts-conservatieve oppositiepartij PP heeft in het Baskische regioparlement vragen gesteld.

Het museum wijst de kritiek van de hand en zegt dat de foto’s „absoluut niet in strijd zijn met de wet of de privacy van personen”. Ook zou de politiek zich niet met kunst moeten bemoeien, stelt het Guggenheim.

De foto’s maken deel uit van de vorige week geopende tentoonstelling Chacun à son goût (Naar ieders eigen smaak).

Curator Rosa Martínez vroeg hiervoor twaalf Baskische artiesten om een project te maken, waarbij, zo meldt de museumwebsite, „smaak, als een fenomeen dat onderhevig aan tijd en perceptie, zich mag vormen naar maatschappelijke en persoonlijke voorkeuren”.

Bernad, die afkomstig is uit de Baskische regio Navarra, meldt dat hij is ondergedoken.

Hij heeft de Spaanse tak van de persvrijheidsorganisatie Reporteros Sin Fronteras vorige week gevraagd om bescherming. Die meldde te zullen onderzoeken of de campagne tegen de foto-expositie inderdaad de persvrijheid aantast.