Pubereten (3)

Plates of tuna sushi are pictured at a sushi restaurant in Tokyo, Japan, Monday, June 5, 2006. Wholesale prices for Japan's favorite fish have surged as much as 84 percent in the past 12 months because of rising fuel costs and shrinking catch quotas. With the nation just emerging from seven years of deflation, retailers haven't been able to pass on the increase to consumers. Photographer: Haruyoshi Yamaguchi/Bloomberg News. BLOOMBERG NEWS

‘Je leert kinderen niet koken maar je leert ze eten’, is mijn credo. Alle opmerkingen om mij heen dat kinderen van deze tijd niet meer leren koken van hun moeder (of vader), vind ik behoorlijk onzinnig. Ik heb ook nooit ‘leren’ koken van mijn moeder, maar omdat er elke dag gerechten als spaghetti alla vongole, paella en moussaka op tafel kwamen, ga je dat heel gewoon vinden. Als je voor jezelf moet zorgen, weet je niet beter. Daarom maken mijn kinderen nu zelf sushi: dat heb ik ze echt nooit bewust aangeleerd, maar ze hebben het wel regelmatig voor hun neus gekregen. Nu maken zij het en kan ik aanschuiven.

Sushi:

400 gram sushi rijst

7 eetlepels rijstazijn

4 eetlepels suiker

1 theelepel zout

10 nori-velletjes

De basis van sushi is rijst. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst afkoelen. Verwarm in een steelpannetje 7 eetlepels rijstazijn. Los daar 4 eetlepels suiker en 1 theelepel zout in op. Roer dit vervolgens door de enigszins afgekoelde rijst. Leg een velletje nori op een bamboematje, als alternatief kan een stukje plasticfolie worden gebruikt. Verspreid hier een dun laagje van de rijst over en beleg vervolgens met een van de volgende vullingen naar keuze:

1Dunne omelet (voor 6 stuks):4 eieren 1 1/2 theelepel zout 1 theelepel suiker

Klop de eieren los en voeg de suiker en het zout toe. Verhit een koekepan en bestrijk de binnenkant van de pan met een laagje olie. Giet met een soeplepel een laagje van het ei in de pan en verspreid dit over de hele bodem. Giet het overtollige ei terug in de kom, en bak de dunne omelet zachtjes, keer de omelet om en bak de andere kant. Leg een omelet op de rijst.

2Groentevulling:Schaaf met een dunschiller plakjes van een winterwortel. Leg een streepje winterwortel ongeveer 4 centimeter van de rand van het nori velletje op de rijst. Hetzelfde kan met komkommer, bosuitjes, zeekraal en rode paprika.

3Visvulling: Kan bestaan uit gerookte zalm, gerookte makreel, krabvlees of verse rauwe tonijn. Deze dienen dun gesneden te worden, verdeel ze vervolgens in een streep over de rijst.

Het oprollen van de sushi vereist enige handigheid. Rol de sushi met behulp van het bamboematje of de plasticfolie vanaf de onderkant stevig op. Snijd met een scherp mes (nat maken kan helpen) de sushi in plakken van 2,5 centimeter. Leg de sushi op een schaal.

Zet verder op tafel een kommetje met daarin Japanse sojasaus (zout), een kommetje met wasabi (mierik, zeer scherp) en ingelegde schijfjes gember. Doop de sushi in de sojasaus, smeer er een klein beetje wasabi op en eet de gember er los bij.

Praat mee over pubereten op nrc.nl/kokenetc

Janneke is op vakantie. Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel in Amsterdam, vervangt haar deze week.