PSV in hard duel niet voorbij Fenerbahçe

PSV0Fenerbahçe0

Rode kaart: 64. Deivid (Fenerbahçe). Scheidsrechter: Webb (Eng) Toeschouwers: 33.500

Eindhoven, 24 Okt. - Dirk Marcellis (19) en Mike Zonneveld (26) behoren dit seizoen tot het zeer selecte gezelschap Nederlandse voetballers dat actief is in de Champions League. De verdedigers van PSV stonden afgelopen zaterdagavond nog tegenover anonieme aanvallers van VVV als Karim Soltani, Rachid Ofrany en Samir El Gaaouiri. Het tweetal was er gisteravond in het derde duel in groep G van de Champions League mede verantwoordelijk voor dat het Turkse Fenerbahçe met Braziliaanse sterspelers als Alex, Deivid en Aurelio niet tot scoren kwam.

Desondanks keek Marcellis noch Zonneveld met een gelukzalig gevoel terug op hun eerste grote internationale optreden in Eindhoven. De Limburger en de Leidenaar zijn zich ervan bewust dat in de Champions League een 0-0 voor eigen publiek vrijwel gelijk staat aan een nederlaag. „Ik was blij met mijn basisplaats, maar deze wedstrijd hadden we eigenlijk moeten winnen”, stelde Marcellis in de catacomben van het stadion. Zonneveld: „Debuteren in de Champions League is leuk en aardig, maar ik had liever drie punten gepakt.”

De Nederlandse kampioen staat met vier punten uit drie wedstrijden op de derde plaats in een groep waarin alleen de eerste twee na de winterstop op het hoogste niveau door mogen spelen. Voordat PSV over twee weken Fenerbahçe in Istanbul treft, staan voor Marcellis en Zonneveld eerst nog competitieduels met Sparta en Heerenveen op het programma. Het is nog maar de vraag of trainer Ronald Koeman dan weer een beroep zal doen op beide spelers.

In de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe bleef lang onduidelijk welke defensie Koeman voor ogen had om de Turkse landskampioen te bestrijden. Marcellis en Zonneveld hadden beiden de eerste twee groepduels tegen CSKA Moskou (2-1 winst) en Inter Milaan (2-0 verlies) door schorsingen langs de kant gezeten. Marcellis zat een straf uit voor een rode kaart die hij vorig seizoen opliep bij zijn debuut in de Champions League tegen Liverpool. Zonneveld kon op Europees niveau twee wedstrijden niet in actie komen omdat hij in 2003 als speler van NEC tegen het Poolse Wisla Krakow van het veld was gestuurd. Beide voetballers waren erop gebrand tegen Fenerbahçe sportieve revanche te nemen voor hun eerdere mislukte internationale optreden.

Koeman maakte gisteren tijdens een wedstrijdbespreking bekend dat Marcellis als linkervleugelverdediger de voorkeur kreeg boven Zonneveld. De trainer gaf aan beide spelers een korte uitleg. Marcellis: „Ik vond het ook wel verrassend dat ik speelde. Ik denk dat Koeman voor mij koos omdat ik misschien toch wat meer een verdediger ben dan Mike. Ik heb daarna direct naar huis gebeld. Ik kreeg mijn broertje aan de lijn. ‘Mooi, mooi, we zullen naar je kijken’, zei hij. Ik heb op het veld gewoon mijn ding gedaan.” Zonneveld, die ooit als ballenjongen van Ajax een bijrolletje had in de Champions League, was teleurgesteld. Zonneveld: „Ik dacht: ‘Dan moet ik maar alles geven als ik er later toch nog in kom’. Mijn kans kwam alsnog, maar het heeft niet geholpen.”

Zonneveld kwam na een klein uur spelen in het veld voor de zwak spelende Eric Addo, waardoor Marcellis doorschoof naar zijn favoriete positie centraal achterin. Amper vijf minuten later ging Zonneveld een duel aan met de Braziliaan Deivid, die tot verbazing van alles en iedereen inclusief de Nederlandse verdediger een rode kaart kreeg van de slecht fluitende scheidsrechter Howard Webb. „Ik zag hem opeens van het veld lopen, maar had niet door dat hij was weggestuurd”, zei Zonneveld. Eerder in de weinig verheffende wedstrijd hadden Addo en Semih Senturk wel rode kaarten moeten krijgen. De PSV’er spuwde zijn tegenstander in het gezicht als reactie op een elleboogstoot.

Marcellis en Zonneveld maakten van nabij mee dat er in het internationale voetbal andere wetten gelden. De manier waarop Timmy Simons de spelmaker Alex uit de wedstrijd schopte, heet in de Champions League ‘een professionele overtreding’. „Je merkt aan kleine dingen dat het er anders aan toe gaat”, stelde Marcellis. „Als je iemand aantikt gaan ze direct liggen. Er waren flink wat opstootjes. Ik durf zelf ook wel een tik uit te delen, daar heb ik geen moeite mee. In dit soort wedstrijden leer je een beetje gemeen te worden.” De Champions League als leerschool, vandaag de dag een ongekende luxe voor twee Nederlandse verdedigers.