Premier voorkomt crisis Italië

Premier Romano Prodi heeft de dreigende crisis in de Italiaanse regering voorlopig afgewend. Hij sprak zijn „volledig vertrouwen” uit in minister van Justitie Clemente Mastella die had gedreigd op te stappen.

Vrijdag was gebleken dat Mastella, net als Prodi, wordt onderzocht in een zaak over zwendel met EU-subsidies. Een dag later werd openbaar aanklager Luigi de Magistris van dat onderzoek afgehaald. Ex-officier van justitie en nu minister van Infrastructuur Antonio di Pietro eiste hierop het aftreden van Mastella. Mastella vroeg het vertrek van Di Pietro.

Gisteren koos Prodi voor steun aan Mastella. Had hij dat niet gedaan, zo wisten Mastella en Di Pietro, dan had Prodi zelf ook moeten aftreden, omdat hij ook werd onderzocht in de subsidiezwendelzaak. Bovendien zou Mastella zijn onontbeerlijke steun aan het kabinet hebben ingetrokken.

Di Pietro stond alleen tijdens de ministerraad, maar blijft aan. Na afloop zei hij: „Het risico bestaat dat men gaat denken dat deze regering dezelfde verkeerde lijn kiest als de vorige: de strategie van het ondergraven van de legitimiteit van de magistratuur, wanneer deze de heersende klasse aanpakt.” Minister van Milieu Alfonso Pecoraro Scanio viel hem later bij: „We moeten heldere signalen geven. Waarom hebben we de schandalige wetten die Berlusconi doorvoerde nog niet veranderd?”

Intussen blijven politici en commentatoren speculeren over een aanstaande einde van de regering. Silvio Berlusconi kent de datum al: 14 november.